Čerstvé pečivo zaváží pekaři zhruba dvakrát denně. Vyhláška mluví striktně. Za čerstvé může být označeno pouze pečivo, jehož výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením, nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a od jehož upečení neuplynulo více jak 24 hodin.

Dopékané se připraví na prodejnách dle momentálního zájmu zákazníků. „Obavy z toho, že zamražené pečivo leží někde v mrazáku měsíce, až roky, jsou úsměvné. Jako největšímu výrobci dopékaného pečiva v Čechách nám výrobky pobývají v mrazáku opravdu krátce. Ve většině případů putují ihned na prodejnu,“ říká Jaroslava Nováková, manažerka kvality La Lorraine.

Srovnatelná kvalita

Rozdíl mezi dopékaným a klasickým pečivem není až tak velký. Příprava a kvalita surovin je shodná s běžnou pekařinou. Odlišnost nastává v konečné fázi výroby, kdy je pečivo hluboce zamrazeno a poté dopraveno přímo na prodejny. „Poté co je pečivo zmraženo na teplotu okolo -18 °C přichází na řadu hygienické zabalení a distribuce do prodejen. Tam dojde k dopečení nikoliv k pouhému ohřátí pečiva. V této fázi získá pečivo vlastnosti, které lidé obecně přisuzují pojmu čerstvost, tedy objem, kůrku, barvu chuť a vůni,“ upřesňuje Jaroslava Nováková.

Velký výběr

Dopékané pečivo nekonkuruje pekařům v tradičním sortimentu, jakým jsou rohlíky, housky, nebo klasický chléb. Zaměřuje se spíše na speciální chleby, bagety, kaiserky, sladké plundrové a listové pečivo a také na zahraniční speciality jako je ciabatta, focaccia nebo panini. U vakuově balených výrobků navíc nemusíte pochybovat o tom, zda bylo hygienicky skladováno, ale můžete i dohledat z čeho je výrobek složen.

Jak je to s éčky?

Přidané látky – éčka – jsou srovnatelně zastoupena jak v čerstvém tak dopékaném pečivu. Jedním z těchto důvodů je například vyvážení nestejných vlastností mouky během roku.