Vy, jako muž, na rozvodu rozhodně vyděláte. Budete mít svůj důchod jen a jen pro sebe. A vzhledem k tomu, že důchod muže je v Česku vyšší než důchod ženy, pomstíte se manželce zhoršením její finanční situace. A že muži umírají dříve než ženy? Po rozvodu už vaše bývalka nemá nárok na vdovský důchod. Takže můžete zavřít oči spokojený, že ani po vaší smrti nedostane ani ň.

Ženy na rozvod doplatí nejvíc

Zdá se vám to drsné? Jenže skutečnost je ještě drsnější. V podobné situaci se ocitají desetitisíce žen. V Česku se totiž rozvádí téměř každé druhé manželství. A na rozvodu prodělávají většinou ženy! Majetek se sice rozdělí na polovic, ale horší už je to s budoucností.

Málokterá žena totiž tuší, že se rozvod podepíše i na jejím budoucím důchodu. Ženy v něm můžou mít v průměru o 7 procent peněz měsíčně méně, než kdyby žily s manželem. Rozvedení muži si naopak o 2,9 procenta přilepší, když se nemusí dělit s manželkou. Vyplývá to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI pro společnost Gender Studies.

Rozvedené důchodkyně ohrožuje chudoba

Ženy prostě doplácejí na to, že se roky staraly o děti a o domácnost a muži tak mohli v klidu vydělávat a odvádět peníze na důchodové pojištění. Důchody mužů jsou tak vyšší než důchody žen, které méně a kratší dobu vydělávaly, protože pečovaly o rodinu. Ve stáří jim pak kvůli nižším penzím hrozí více než mužům chudoba.

Řešení? Sdílené důchodové pojištění

Současný systém tak nijak nezohledňuje to, že jeden z manželů víc pečuje o domácnost, stará se o děti a vytváří partnerovi zázemí. Druhý se pak může věnovat práci, víc vydělávat a víc odvést na penzi. Řešení ale existuje. Podle studie by problém systémově vyřešilo sdílené důchodové pojištění.

Princip je jednoduchý. V každém roce manželství by se sečetly doby odvodů, náhradní doby i příjmy obou manželů. Každému by se do jeho evidence pak přidala polovina. Tento postup by snížil průměrný důchod mužů o 2,6 procenta, penzi žen by naopak zvedl o šest procent. „Sdílení významně sbližuje starobní důchody manželů. Výše je tím bližší, čím déle trvalo manželství. Pokud trvalo celou pracovní kariéru, budou penze identické," popsali sdílené odvody autoři.

Rozpadá se každé druhé manželství

V Česku se rozpadá téměř polovina manželství. Životní úroveň po rozvodu pak klesá. Každý z partnerů musí sám platit byt a další věci, dřív je hradili společně. Rozvedení nemají nárok ani na vdovský důchod. Podle zástupkyň společnosti Gender Studies, která se zaměřuje na problematiku rovnosti, rozvod situaci většiny žen v penzi zhoršuje.

Kvůli rozpadu manželství by podle propočtů v průměru přišly o 7 procent měsíčního příjmu. Čtvrtina penzistek by dokonce ztratila 14,3 procenta peněz, které by měla, kdyby žila s manželem. Jen čtvrtina rozvedených žen by si polepšila. V průměru by měla o 3,2 procenta vyšší příjem než se svým mužem. V horší situaci by naopak byla jen čtvrtina rozvedených mužů. Měli by k dispozici o 3,4 procenta peněz méně než s manželkou. Většina by si přilepšila, a to v průměru o 2,9 procenta. Čtvrtina mužů by pak měla k dispozici dokonce o 11 procent financí víc, než kdyby žila se svou ženou.

Ženy mají nižší penze

Ženy v Česku mají v průměru o pětinu nižší penze než muži. Na konci června pobíraly průměrně 10 948 korun, muži dostávali 12 129 korun. Ženy totiž méně vydělávají a odvody platí kratší dobu, věk odchodu do důchodu se ale postupně srovnává.