Pracujících důchodců a důchodkyň v Česku přibývá, a to i přes to, že se věk pro odchod do důchodu neustále zvyšuje. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) chodilo v roce 2010 do zaměstnání 129 600 starobních penzistů a penzistek do 70 let. Jen za první letošní pololetí ale jejich počet vzrostl na 145 100!

Pracovat chce stále více penzistů

Protože ale důchodců je v Česku dva a půl miliónu, pracuje z nich vlastně jen zlomek. To se ale brzy změní. Podle statistiků chce pracovat, mít vyšší příjem a žít aktivně čím dál tím více penzistů.

Pracovat i po odchodu do starobního důchodu totiž plánuje téměř půl milionů lidí v předdůchodovém věku. A důvod? Tím hlavním jsou peníze! Existují ale i další. Třeba pokračovat v kariéře a využít své vzdělání.

Vydělávat nejvíc touží Pražané

O práci při důchodu nejvíc stojí Pražané. „V Praze by v důchodu chtěli dál mít zaměstnání dokonce čtyři z pěti lidí od 50 do 69 let, na Vysočině zhruba třetina,“ vypočítává statistik Ondřej Nývlt.

Největší počet lidí, kteří nechtějí s prací »seknout« ani v penzi, se rekrutuje z vysokoškoláků. Na odpočinku by jich nechtělo skončit 63 procent. Naopak lidí se základním vzděláním by v důchodu chtělo pracovat jen 32 procent. „Vyšší úmysl pracovat mají ženy a muži s vyšším vzděláním, v městských regionech a s nemanuální profesí,“ dodal Nývlt.

Fotogalerie
3 fotografie