V první řadě je důležité naučit se míchat marinády, díky kterým bude grilované maso dokonale ochucené. Má dorazit návštěva, kde masu zrovna neholduje? Pak buďte připraveni a udělejte zeleninové saláty, grilovaný sýr nebo ovocné grilované dezerty. K pokrmům podávejte křupavé pečivo a čerstvý chléb, a nezapomeňte na ledově vychlazené pivo. Řidiči jistě ocení Pito. Grilovací párty už může začít, přejeme dobrou chuť!
ROBI plátky s modrým sýrem
Ingredience na 6 porcí:
4 ROBI plátky (EUROBI)
80 g nastrouhaného sýra Niva extra
1 velká červená cibule
2 lžíce oleje
plná lžíce cukru
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kroužky a zvolna ji opečeme v pánvi s olejem. Když zesklovatí, přisypeme cukr a mícháme, dokud nebude zkaramelizovaná.
Dva plátky ROBI posypeme polovinou sýra, přidáme cibuli a posypeme zbylým sýrem. Přiklopíme druhým plátkem, stlačíme k sobě a grilujeme z každé strany 5 minut. Grilované plátky překrojíme a rozdělíme na talíře. Můžeme podávat s dresinky podle chuti.
Steak z krůtích prsou plněný žampióny
Ingredience na 4 porce
500 g krůtích prsou
300 g zahradních žampiónů
50 ml oleje
100 ml smetany na šlehání
svazek pažitky
2 stroužky česneku
špetka tymiánu
čerstvě drcený pepř
sůl
Postup:
Z prsou uřízneme 4 steaky a v každém uděláme ostrým nožem kapsu. Pokud to tvar prsou neumožňuje, nakrájíme je na 4 plátky a ty opatrně naklepeme.
V pánvi nahřejeme olej, přidáme na plátky pokrájené žampióny, česnek utřený se solí, pepř, tymián, promícháme a krátce společně opečeme. Přilijeme smetanu a za stálého míchání necháme odpařit téměř všechnu tekutinu. Žampióny necháme zchladnout a směs rozdělíme na jednotlivé plátky masa. Steaky potom uzavřeme špejlí anebo plátky přehneme přes náplň a okraje spíchneme párátkem.
Maso osolíme, potřeme jemně olejem a grilujeme z každé strany asi 4 minuty.
Kuřecí prsíčka plněná špenátem a balkánským sýrem v anglické slanině
Ingredience na 4 porce
4 ks kuřecích prsou bez kůže 250 g čerstvého špenátu nebo mraženého listového špenátu
100 g balkánského sýra
8 dlouhých plátků anglické slaniny
sůl
špetka pálivé papriky
Postup:
Čerstvý nebo mražený špenát důkladně očistíme a spaříme v osolené vodě. Necháme okapat a smícháme s jemně pokrájeným sýrem.
Jednotlivá prsa rozkrojíme na 4 kusy, lehce naklepeme a na každý přidáme směs špenátu s balkánským sýrem. Plátky stočíme a každý minizávitek zabalíme do poloviny slaniny. Potom je napícháme na grilovací špejle a grilujeme 6–7 minut z každé strany.
Grilovaný hermelín s ostrou hořčicí, ořechy a brusinkovou omáčkou
Ingredience na 4 porce
4 ks Krále sýrů Hermelínu
2 lžíce plnotučné hořčice
100 g vlašských ořechů
omáčka:
190 g brusinkového kompotu
50 ml kečupu Gurmán
2 lžíce Dynybyl Griotte likéru
lžička pomerančové kůry
lžička drceného pepře
špetka soli
Postup:
Hermelíny potřeme hořčicí, umístíme na arch alobalu, posypeme drcenými ořechy, zabalíme a dáme na gril předehřátý na střední teplotu.
V misce smícháme brusinkový kompot s kečupem, pomerančovou kůrou, pepřem a podle chuti přisolíme. Hotový grilovaný hermelín servírujeme s pečivem nebo zeleninou.
Grilované broskve s rumovým sirupem
Ingredience na 4 porce
4 ks broskví
3 lžíce cukru krupice
kus skořice
hřebíček
badyán
pomerančová a citrónová kůra
100 ml vody
40 ml Božkova tuzemského
Postup:
V kastrolu necháme rozpustit cukr. Když začne zlátnout, zalijeme ho vodou a necháme odvařit. Přidáme koření, kůru a svaříme na sirup. Odstavíme, vmícháme alkohol a necháme stát.
Ovoce opláchneme, zbavíme pecek a grilujeme řezem dolů. Po otočení je lehce potřeme sirupem a grilujeme z druhé strany. Po ogrilování potřeme sirupem i z opačné strany a před podáváním necháme chvilku marinovat.