Mezi sýry je velký výběr a sýrárny často přichází s dalšími novinkami. Dnes už dávno neplatí, že sýr známe jen plátkový, který dáme na chléb, a víc možností není.
Poradíme vám, jak který sýr využít tak, aby nejlépe vynikla jeho chuť! Přestože sýry mají italská jména, všechny se vyrábějí v Česku.
Gran Moravia
Vzhled: extratvrdý, přírodní dlouhozrající sýr, jemný, lámavý až drobivý
Chuť: plná aromatická ale jemná chuť, lehce slaná
Použití: Nejčastěji jako strouhaný na těstoviny, rizota, zeleninová jídla a polévky. Vhodný je i jako koření do omáček, na slané koláče a pizzy.
Tip Blesku: Prodává se i v menších porcích, takže je ideální jako svačinka třeba na výlet.
Čím ho zapít: bílé suché nebo šumivé víno
Verena
Vzhled: polotvrdý, lisovaný, středně tučný sýr
Chuť: jemná, mléčně sýrová, lehce nasládlá
Použití: Nastrouhaný na omeletách, těstovinách, zeleninových salátech nebo v čerstvých bagetách.
Tip Blesku: Nakrájejte ho na kostičky a servírujte jako dezert k aperitivu.
Čím ho zapít: k mladému sýru se hodí ovocná a růžová vína, k vyzrálejšímu suché bílé nebo šumivá vína
Mozzarella
Vzhled: hnětený, vláčný, čerstvý, pařený sýr
Chuť: svěží,mléčná, krémová
Použití: Ideální pro studenou kuchyni do zeleninových salátů. Přidává se i do slaných koláčů. Podávejte ho při pokojové teplotě.
Tip Blesku: Vynikající jen s rajčátkem a bazalkou a trochou olivového octa.
Čím ho zapít: lehká polosladká nebo růžová vína. Znalci jej ocení i s bílým bariokovaným vínem.
Riccota
Vzhled: Vyrábí se ze syrovátky, která zbude o výrobě jiných sýrů. Má měkkou, lehce hrudkovitou konzistenci a sladce smetanovou chuť. Má vysoký obsah bílkovin (albumínů a globulínů) a nizký obsah tuku a soli, je ideálním doplňkem zdravého jídelníčku.
Chuť: jemná, mléčně smetanová, mírně nasládlá
Použití: Je všestranné. Dá se využít jako základ pomazánek, nebo jen samostatně namazat na chléb. Mohou se jí plnit těstoviny, zjemňovat krémové polévky. Hodí se do teplých koláčů i krémů:
Tip Blesku: Zkuste kopeček riccoty přelít medem. Máte vynikající dezert!
Čím zapít: Polosladká bílá vína, pokud jej servírujee jako dezert, vole sladká vína.
Caciotta
Vzhled: přírodní měkký sýr, pokud je označený »fresca«, zraje pouze týden
Chuť: svěží, lehce slaná, má barvu slonové kosti
Použití: Určen k rychlé konzumaci s pečivem a zeleninou.
Tip Blesku: Protož má nízký obsah tuku, je ideální při dietách
Čím zapít: bílé ovocné víno
Cacciotta stagionata
Vzhled: výrazný, poloměkký sýr – zraje 3 až 4 týdny. Vláčný, mírně špekovitý.
Chuť: aromatický s výraznou chutí i vůní
Použití: Do obložených mís, ale i na gril a dokonce na smažení.
Tip Blesku: Nechte jej vychladit a podávejte s olivou jako večerní dezert.
Čím zapít: suché červené víno
Giuncata
Vzhled: ručně vyráběný sýr tvarohového typu s pružnou, ale pevnou konzistencíChuť: mírně nasládlá, tvarohová, čerstvá
Použití: K přípravě zeleninových salátů, ale také na nakládání s olivovým olejem a bylinkami. Vynikne také v rozpečené bagetě. Je lehce stravitelný, hodí se pro děti.
Tip Blesku: V alobalu jej můžete grilovat i zapékat.
Čím zapít: lehké bílé víno