Mezi sýry je velký výběr a sýrárny často přichází s dalšími novinkami. Dnes už dávno neplatí, že sýr známe jen plátkový, který dáme na chléb, a víc možností není.

Poradíme vám, jak který sýr využít tak, aby nejlépe vynikla jeho chuť! Přestože sýry mají italská jména, všechny se vyrábějí v Česku.

Gran Moravia

Gran Moravia je vynikající sýr, kteý můžete strouhat, nebo jej jíst jako malou svačinku
Autor: Orrero
Vzhled: extratvrdý, přírodní dlouhozrající sýr, jemný, lámavý až drobivý

Chuť: plná aromatická ale jemná chuť, lehce slaná

Použití: Nejčastěji jako strouhaný na těstoviny, rizota, zeleninová jídla a polévky. Vhodný je i jako koření do omáček, na slané koláče a pizzy.

Tip Blesku: Prodává se i v menších porcích, takže je ideální jako svačinka třeba na výlet.

Čím ho zapít: bílé suché nebo šumivé víno

Verena

Verena vynikne v čerstvých bagetách
Autor: Orrero
Vzhled: polotvrdý, lisovaný, středně tučný sýr

Chuť: jemná, mléčně sýrová, lehce nasládlá

Použití: Nastrouhaný na omeletách, těstovinách, zeleninových salátech nebo v čerstvých bagetách.

Tip Blesku: Nakrájejte ho na kostičky a servírujte jako dezert k aperitivu.

Čím ho zapít: k mladému sýru se hodí ovocná a růžová vína, k vyzrálejšímu suché bílé nebo šumivá vína

Mozzarella

Mozzarella se přidává i do slaných koláčů
Autor: Orrero
Vzhled: hnětený, vláčný, čerstvý, pařený sýr

Chuť: svěží,mléčná, krémová

Použití: Ideální pro studenou kuchyni do zeleninových salátů. Přidává se i do slaných koláčů. Podávejte ho při pokojové teplotě.

Tip Blesku: Vynikající jen s rajčátkem a bazalkou a trochou olivového octa.

Čím ho zapít: lehká polosladká nebo růžová vína. Znalci jej ocení i s bílým bariokovaným vínem.

Riccota

Riccota přelitá medem je sladkou tečkou každého svátečního menu
Autor: Orrero
Vzhled: Vyrábí se ze syrovátky, která zbude o výrobě jiných sýrů. Má měkkou, lehce hrudkovitou konzistenci a sladce smetanovou chuť.  Má vysoký obsah bílkovin (albumínů a globulínů) a nizký obsah tuku a soli, je ideálním doplňkem zdravého jídelníčku.

Chuť: jemná, mléčně smetanová, mírně nasládlá

Použití: Je všestranné. Dá se využít jako základ pomazánek, nebo jen samostatně namazat na chléb. Mohou se jí plnit těstoviny, zjemňovat krémové polévky. Hodí se do teplých koláčů i krémů:

Tip Blesku: Zkuste kopeček riccoty přelít medem. Máte vynikající dezert!

Čím zapít: Polosladká bílá vína, pokud jej servírujee jako dezert, vole sladká vína.

Caciotta

Caciotta má nízký obsah tuku
Autor: Orrero
Vzhled: přírodní měkký sýr, pokud je označený »fresca«, zraje pouze týden

Chuť: svěží, lehce slaná, má barvu slonové kosti

Použití: Určen k rychlé konzumaci s pečivem a zeleninou.

Tip Blesku: Protož má nízký obsah tuku, je ideální při dietách

Čím zapít: bílé ovocné víno

Cacciotta stagionata

Cacciotta stagionata se hodí i na gril
Autor: Orrero
Vzhled: výrazný, poloměkký sýr – zraje 3 až 4 týdny. Vláčný, mírně špekovitý.

Chuť: aromatický s výraznou chutí i vůní

Použití: Do obložených mís, ale i na gril a dokonce na smažení.

Tip Blesku: Nechte jej vychladit a podávejte s olivou jako večerní dezert.

Čím zapít: suché červené víno

Giuncata

Giuncata je velmi dobře stravitelný, takže se hodí i pro malé děti
Autor: Orrero
Vzhled: ručně vyráběný sýr tvarohového typu s pružnou, ale pevnou konzistencí

Chuť: mírně nasládlá, tvarohová, čerstvá

Použití: K přípravě zeleninových salátů, ale také na nakládání s olivovým olejem a bylinkami.  Vynikne také v rozpečené bagetě. Je lehce stravitelný, hodí se pro děti.

Tip Blesku: V alobalu jej můžete grilovat i zapékat.

Čím zapít: lehké bílé víno

Fotogalerie
8 fotografií