Americké lívance s ovocem a medem

Co potřebujete na lívance: 150 g hladké mouky, 5 g kypřícího prášku (1/3 pytlíku), 30g hery (3 lžíce), olej na smažení, 25 g krystalového cukru (2 lžíce), 1 vejce, 175 ml podmáslí Na polevu: 20 g hery (2 lžíce), 100 g směsi červeného ovoce (např. jahody, rybíz nebo maliny - mražené nebo čerstvé), 50 g medu. Rozpis je zhruba na 12 až 14 lívanců.

Postup:

1. Přesejte mouku a kypřící prášek do velké mísy.

2. Přidejte rozpuštěnou heru, cukr, špetku soli, vejce a mléko, vše důkladně vymíchejte vařečkou nebo mixérem, abyste měli těsto bez hrudek.

3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte male množství těsta na pánev. Rovnoměrně lívance ze všech stran osmažte dozlatova. Takto postupujte i u všech ostatních lívanců.

Americké lívance s ovocem a medem
Autor: Hera

4. Hotové lívanečky dávejte na sebe na talíř a přikryjte je alobalem a čistou utěrkou, aby vydržely teplé.

5. Rozehřejte heru na pánvičce, počkejte, až přestane bublat, pak přidejte ovoce a med a vařte 2 minuty na střední teplotě.

6. Rozdělte lívance na 4 talíře a polijte je ovocem s medem.

Tip Blesku: Aby těsto nemělo hrudky, nejdříve přidejte 3/4 mléka, promícháme a pak teprve zbytek.

Newyorský Cheesecake

Co potřebujete na korpus: 200 g sušenek, například máslových, 75 g hery a

Newyorský Cheesecake
Autor: Hera
na náplň: 1 citron, 30 g kukuřičné mouky (3 lžíce), 450 g jemného tvarohu nebo ricotty 200 g světle hnědého cukru, 16 g vanilkového cukru (2 pytlíky), 5 vajec, cukr moučka. Rozpis je zhruba na 8 až 10 kousků.

Postup - příprava korpusu:

1. Předehřejte troubu na 150°C (elektrickou troubu).

2. Najemno rozdrťte sušenky v mixéru nebo dejte sušenky do igelitového pytlíku a válečkem je rozdrťte na malé drobečky.

3. Rozpusťte heru ve velkém hrnci a pak do ní vmíchejte nadrcené sušenky.

4. Do vymazané (nebo vyložené pečícím papírem) kulaté dortové formy rozprostřete korpusovou směs, kterou pořádně zamačkejte do formy zadní stranou lžíce.

Postup - příprava náplně:

1. Pořádně horkou vodou omyjte citron a nastrouhejte z něj kůru do velké mísy. Vymačkejte citron a 2 lžíce šťávy přidejte ke kůře.

2. Smíchejte kukuřičnou mouku s citronem a tvarohem a cukrem, použijte mixer nebo vařečku. Oddělte žloutek z jednoho vejce od bílku. Smíchejte žloutek s tvarohovou směsí. Postupně do směsi přidejte ostatní vejce a promíchejte.

3. Nalijte tvarohovou směs na sušenkový korpus a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 50-60 minut, dokud není náplň kompaktní.

4. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte cheesecake vychladnout v troubě. Cheesecake zakryjte potravinovou folií a dejte na den nebo jen přes noc ztuhnout do lednice. Odstraňte okraj formy, posypte moučkovým cukrem a úzkým nožem cheesecake rozkrájejte na 8 - 10 kousků.

Tip Blesku: Před servírováním posypte cheesecake směsí cukru a skořice nebo kakaa.

Holandský jablečný koláč

Holandský jablečný koláč
Autor: Hera
Co potřebujete: 200 g másla, 300 g hladké mouky + navíc na pomoučnění pracovní plochy, 125 g cukru, 1 vaječný žloutek, 75 g rozinek, 25 g vlašských ořechů (2 ½ lžíce), 6 jablek (cca 1 kg), 15 g cukru (1 ½ lžíce), 10 g skořice  (2 lžičky), 15 g strouhanky (2 lžíce). Rozpis je zhruba na 12 kousků.

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175°C (elektrickou troubu).

2. Rozkrájejte máslo na malé kousky. Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky másla, cukr a vaječný žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.

3. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.

4. Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečícím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty umačkejte k sobě). Těsto posypte strouhankou a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs.

5. Vyválejte dotenka zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1cm široké pruhy, které přes sebe rozprostřete na koláč tak, aby tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče.

6. Pečte v předehřáté troubě 40 - 50 minut. Nechte koláč ještě 10 - 15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečící formy. Rozkrájejte koláč (teplý nebo studený) na 12 kousků.

Tip Blesku: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2 - 3 lžíce pudinkového prášku.