Nutriční terapeutky Poradenského centra Výživa dětí estavily svačinový jídelníček, který hlídá všechny potřebné živiny ve svačinkách, stejně jako jejich kalorickou hodnotu.

Aby energie školákovi vydržela až do polední přestávky, je nutné ji po 2 až 3 hodinách od snídaně doplnit vhodnou svačinou. Dopolední hladovění se podílí na vzniku nadváhy a obezity. Kromě toho způsobuje také nesoustředěnost, zhoršenou schopnost vnímání výkladu a může tak přímo zhoršit školní výsledky,“ upozorňuje Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.

Přichází útlum

Pro ty, kterým se toto tvrzení zdá přehnané, Knížková upřesňuje: „Dětský organismus má velmi omezené možnosti vytvářet si zásoby energie, a proto se u nich její nedostatek projevuje téměř okamžitě. Jsou podrážděné nebo naopak jakoby utlumené, nesoustředěné a často se přidává také bolest

Vyvážená svačina je pro děti velmi důležitá
Autor: profimedia.cz
hlavy."

Jak ale připravit chutnou a výživnou svačinu? Ideálně by měla obsahovat tzv. trojkombinaci základních živin: bílkoviny, sacharidy a tuky. V každodenní praxi ale není jednoduché tento poměr dodržet a ještě zajistit, aby školákovi svačinka chutnala. Nový svačinový rádce to ale hravě zvládne.

Dítěti na míru

Na adrese ZDE zadáte základní údaje – věk, váhu a výšku dítěte, dále potraviny, kterým se chtějí vyhnout, a označíte dny v týdnu, kdy má dítě zvýšený energetický výdej – například sportovní kroužek.

Vyjdece vám celotýdenní svačinové menu včetně ingrediencí. V aplikaci zároveň najdete doplňkové informace např. o kalorickém příjmu nebo zastoupení živin. Dobrou chuť!