Podle výzkumu agentury Médea Research jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %). V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %).
Pro grilování hermelínu zároveň platí, že Češi rádi využívají už připravené sady, které kromě sýru vhodného pro úpravu při vysokých teplotách obsahují taky koření a omáčky.
Recept: Pikantní hermelín na gril!
Chcete se přátelům pochlubit vlastním receptem? Lehce pálivý hermelín je nadchne!
Ingredience pro 4 osoby: 4 hermelíny (nebo jiný tvrdý sýr tohoto typu), 4 stroužky česneku, 4 chilli papričky, grilovací koření, cibule, olivový olej
Postup:
Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno, nebo ho můžeme prolisovat. Ostrým nožem si nařízneme hermelín ze shora do kříže. Hermelín plníme připraveným česnekem, chilli papričkou a posypeme grilovacím kořením. Pak sýr zabalíme do alobalu, který si předem trochu potřeme olivovým olejem a posypeme kolečky nakrájené cibule. Svrchu potřeme olejem i hermelín a lehce posypeme kořením. Zabalíme tak, aby sýr nevytekl. Hermelín pečeme na grilu asi 20 minut. Dobrou chuť!