Někdy jde o úplné prkotiny, ale i ty dovedou pěkně otrávit život. Věčně štěkající pes ve vedlejším bytě, rozkopané boty na chodbě paneláku nebo časté hlasité mejdany u sousedů. Ale jsou i situace, kdy se sousedské vztahy hodně vyhrotí a lidé, kteří bydlí vedle sebe mnoho let, nejsou schopni se ani pozdravit. V horším případě si jen nadávají.

Narušené vztahy

„Sousedské vztahy jsou snad nejsložitější v oblasti mezilidských vztahů,“ říká pražská psycholožka Marta Boučková. Jak by se tedy konflikty měly řešit? „Samozřejmě je nejlepší, když si sousedé vše vyříkají a dohodnou se na nějakých pravidlech,“ doporučuje Boučková s tím, že ne vždy to jde. „Jakmile se už přistoupí ke stížnostem adresovaným obecnímu úřadu nebo dokonce policii, vztahy se ještě vyhrotí. Když už do sporu tyto instituce vstoupí, je to velký problém a vztahy mezi sousedy se už těžko podaří narovnat,“ domnívá se psycholožka.

Nepodceňuje výhrůžky

Psycholožka Marta Boučková
Autor: scom, archiv
Pokud jeden z nájemníků začne ostatním vyhrožovat, neměla by se situace brát na lehkou váhu. „Člověk nebo osoby, kterých se slovní ataky týkají, by měli situaci probrat s rodinou a ostatními partajemi. Výhrůžky by dotčení lidé měli vyhodnotit a hledat společně způsob, jak věc řešit,“ radí Marta Boučková. Zároveň varuje, že výhrůžky tipu »já to tady podpálím« by se neměly v žádném případě podceňovat. „Takové závažné vyhrožování násilím by se mělo řešit co nejdřív,“ doporučuje psycholožka.

Jakého souseda máte vy?

Čmuchal

Věčně stojí za záclonou nebo u škvíry dveří a sleduje veškeré dění kolem domu. Má přesný přehled, kdo ke komu chodí, kdy se kdo vrací z hospody a kdo si koupil nové auto.

Vtírka

Chce si vás naklonit. Rád zaskočí na kávu nebo si jen půjčit mouku. Chce se kamarádit, i když o to nestojíte.

Drbna

Zastaví vás při každé příležitosti a úlisně se ptá na dětičky, partnera a práci. Vše, co se dozví, dává k dobru dál všem, které to zajímá.

Pařmen

Partaje otravuje tím, že si pouští hlasitou hudbu nebo pořádá hlučnou párty až do ranních hodin.

Alkáč agresor

Jde o alkoholika, který se vrací z hospody, zpívá, padá na schodech a nadává, když se nemůže trefit klíčem do zámku. Potom se ještě z bytu dlouho ozývají hádky, křik i rvačky.

Prudič

Upozorňuje vás na neumytou chodbu, blátivé stopy po vašem psovi. Vadí mu větve stromů, které přesahují na jeho parcelu.

Záludňák

Nezdraví, jen škodí. Polije váš záhon s jahodami nějakou chemikálií, poškrábe vám auto, nakopne vaši kočku.

Chlívák

Doma to u něj vypadá jako v chlívku. Snáší si domů věci, které najde na smeťáku a v popelnici. Z jeho bytu jde nevábný odér, často i proto, že chová několik zvířat.

Sexuální loudil

Jde většinou o muže, který nenechá projít kolem sebe sousedku, aniž by se jí nějak dotknul nebo jí aspoň oplzle neoslovil. Zajímají ho ženy, které žijí samy, a rád by k nim zaskočil s lahvinkou vína.

Ignorant

Můžete mu vytýkat, co chcete, on jen přikyvuje, ale neudělá nic pro vyřešení problému. Je mu to jedno a žije si dál po svém.

VÝZVA!!!

Trápí vás sousedské vztahy? Bojíte se někoho z vašeho okolí? Napište nám na e-mail: snadnejsizivot@ringier.cz