To co se ostatní snaží zrealizovat hned a co nejrychleji, to si Kozoroh rozloží na delší čas. Postupuje tak pomalu, ale jistě k cíli. Obvykle nepovolí, dokud cíle nedosáhne. V tom je jeho velká přednost. Kozoroh se obvykle snaží neustále šplhat vzhůru, ale jeho cesta bývá plná úskalí a překážek. Vše většinou poměřuje hodnotou peněz. Bývá nedůvěřivý a opatrný. Volí vždy jistotu a zabezpečení. Dokáže být tvrdý k sobě i ostatním. Hrdost mu nedovolí, aby dal najevo svou slabost. Vášeň mu je obvykle cizí, dává přednost disciplíně a pevnosti. Je ovšem schopen hluboké oddanosti a citu. Ovšem vše u něj bývá skryté. Aby se vyhnul nemocem, potřebuje pozitivní myšlení, vnitřní harmonii a neutuchající víru v budoucnost.

 

Vhodná jídla
Pestrá strava s převahou ovoce a zeleniny v kombinaci s kuřecím masem, vejcem, těstovinami a rýží. Vhodné jsou polévky. Jídla posilující vazy – sulc, chrupavky.

 

Čemu se vyhýbat

Stresu, negativnímu myšlení a nervozitě. To jsou u Kozorohů obvyklé příčiny sklonu k přejídání se. Také není vhodný pobyt ve vlhkém a studeném prostředí – způsobuje revmatismus.

 

Sport
Pomalý s nastolováním vnitřní pohody a harmonie:  tai – chi, jóga, golf, dlouhé procházky, indiánský běh.

 

Dispozice k nemocem
Všechny nemoci spojené s kostmi a páteří, zranitelná je také kůže. Na tyto orgány je potřeba zaměřit prevenci.

 

Lékárna přírody
Kostival lékařský, na klouby je skvělý celer, kopřiva, ráno pampeliškový čaj a na večer šálek zeměžluči. Osvědčil se i brutnák.