Espresovač
* Namletá káva se přepaří vodou ohřátou na teplotu 90 °C při tlaku 9–15 bar po dobu přibližně třiceti vteřin. Cokoli s tlakem pod 9 bar nesplňuje pod-mínky pro přípravu espresso kávy.
* Jsou 3 druhy: kapslové, automatické a pákové.
* Kapslové espresovače
- každá značka espressa na kapsle vyžaduje dokupovat kapsle té konkrétní značky
- Kapsle se kupují většinou tam, kde se prodávají přístroje. U jednoho výrobce jsou však kapsle dostupné pouze přes infolinku.
- Některý přístroj dokáže rozeznat čárový kód na kávové kapsli a hned ví, co má připravit
- Velmi praktické je, když si sám přístroj dokáže poradit s vypotřebovaným obalem kapsle
cenové rozpětí: 2 000 až 13 000 Kč
* Automatické espresovače
- důležitým parametrem je kvalita mlýnku kávy a objem zásobníku na vodu
- výrobu cappucina by měl dokázat stiskem tlačítka, nemusí se tak našlehávat mléko
- výhodou je funkce automatického čištění - nemusí se tak kupovat speciální tablety
cenové rozpětí: 7 000 až 50 000 Kč
* Pákové espresovače
- vyžadují více práce – káva se sype ručně, mléko se musí šlehat
- kromě mleté kávy je dobré, když se dají využít i tzv. PODy (vypadají jako čajové pytlíky, akorát je v nich káva)
Cenové rozpětí: 1 000 až 15 000 Kč
Popiska: Kávovarem určitě potěšíte, jen musíte vybrat ten nejvhodnější typ
Robotický vysavač
Robotický vysavač musí zvládnout vysát lino, dlažbu, dřevěné podlahy a koberce. Některý dokonce vytírá na mokro podlahy. Pozor ale na podezřele levné roboty. Nevydrží dlouho fungovat a jsou poruchové.
* „Pokud stojí robot méně než pět tisíc, nebude zřejmě příliš kvalitní,“ domnívá se Jiří Chaloupka, specialista na robotické vysavače.
* Nekupujte u neautorizovaných prodejců – nižší cena při koupi vám nevynahradí náklady spojené s možnými opravami…
* Důležitý je robotický vysavač s dotykovým nárazníkem. Při používání bezdotykových nárazníků do-chází k objíždění i zdánlivých překážek, jako napří-klad záclony, igelitové tašky atd. Robot pak neuklízí dobře.
Cenové rozpětí: 2500 až 19 900 Kč
Tyčový mixér
Prodávají se samostatně – přístroj určený hlavně na mixování např. omáček – nebo s příslušenstvím. Tam už je využití i pro šlehání, sekání, drcení.
* Užitečná je možnost odmontování mixovací tyče, která se dá mýt v myčce.
* Tlačítko u jednoduchého tyčového mixéru se při chodu musí držet, některé ale mají funkci turbo – tzn. vyšší otáčky.
* Abyste předešli postříkání okolí mixovaným jíd-lem, vybírejte takový mixér, který má svůj spodek formovaný do tvaru zvonku, nebo je ve výbavě ná-doba s víčkem.
* Mixér s umělohmotnou mixovací nohou není vhodný na mixování teplých jídel – např. omáček.
* Sekání ledu není standardní funkcí tyčového mi-xéru, musí být extra uvedeno
Cenové rozpětí: 200 až 5000 Kč
Rychlovarná konvice
* Ideální je schovaná tepelná spirála – v konvici se tak nebude usazovat vodní kámen
* Pozor, plastové mohou být nepříjemně cítit – očichejte je rovnou v obchodě
* Kovové konvice jsou bytelnější, bez zápachu ale zahřívají se více než plastové. Pokud tak sáhnete na jiné místo než držadlo, můžete se trochu spálit.
* Kvalitní konvice by měla mít automatické vypnutí při dovaření, při přehřátí i při zapnutí omylem – v případě, kdy není v konvici voda
* Dobrá je i pojistka proti přehřátí –neumožňuje zapnout konvici, když je příliš horká
* Dbejte i na to, aby konvice stabilně stála i při vyjmutí z držáku.
* Pokud jsou v rodině malé děti nebo alergici, ideální jsou ty, které mají speciální program na ničení bakterií
* Praktický je vyjímatelný a omyvatelný filtr
* Novinkou jsou konvice s termoregulací – ty umožňují zahřát vodu na požadované stupně.
Cenové rozpětí: 250 až 3000 Kč