Většina Čechů potřebuje přímou a konkrétní motivaci v podobě šance na posun v kariéře nebo vidiny vyššího platu. Teprve pak jsou ochotni investovat svůj volný čas i peníze do dalšího vzdělání. Aby si udělali vysokou školu jen kvůli sobě? Ani nápad, na to jsou moc pohodlní!

„Za Marie Terezie si řemeslník vystačil s naučenými znalostmi z mládí po celý život, ale dnes se po několika letech od školy používají nové technologie a nástroje, a člověk by měl mít k udržení dobrého místa i nové znalosti. Je to zkrátka nikdy nekončící proces,“ vysvětluje Monika Měšťanová z oboru dalšího vzdělávaní na ministerstvu školství.

Nejčastější výmluva: Nedostatek času

Nejčastějším důvodem, proč zanedbáváme další vzdělávání, je nedostatek času. Češi si prý neustále stěžují, že musí chodit do práce, víc relaxovat, trávit čas s rodinou, věnovat se koníčkům…a na další vzdělání pak zkrátka nezbývá čas. Přitom by díky němu mohli najít práci snů nebo se radovat z vyšší sumy na výplatní pásce.

V průzkumu, který jsme dělali před rokem a půl, se většina lidí přiznala, že mají nechuť ke vzdělání a jsou pohodlní. Uvedlo to hned několik skupin lidí. Zkrátka jim vyhovuje přijít domů, zapnout televizi a už se ničemu nevěnovat,“ říká Tomáš Langer z Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR.

Řešení?Pracovní volno na vzdělání

Zvýšit motivovanost lidí ke vzdělání by podle odborníků pomohlo i zákonem dané pracovní volno na vzdělání nebo daňové úlevy pro lidi, kteří se do systému vzdělání zapojí, možná i pro zaměstnavatele.

Co je další vzdělávání:

* Probíhá poté, co člověk získá první zaměstnání na trhu práce

* Zahrnuje odborné vzdělání zaměřené na dovednosti a znalosti důležité pro uplatnění v pracovním i soukromém životě

* Pomáhá lépe se uplatnit na pracovním trhu, kde je velká konkurence

* Projekty vzdělávání nabízejí  například vzdělávací kurzy pořádané ministerstvem školství jsou ZDE