Nabízí spuštění více aplikací naráz, bezdotykovou výměnu informací, odemykání obličejem a úplnou integraci Google+ včetně videokonferencí. Blesk novinku testoval.

Telefon nemá tlačítka

Telefon vypadá jako černá placka s šedým okrajem a chybí mu tlačítka. Svrchu nenajdete nic a na stranách  pouze tlačítka pro zesilování a zeslabování hlasitosti a tlačítkem pro vypnutí telefonu. Zbytek obstarávají softwarová tlačítka na displeji: zpět, domů a aplikace, které mohou v případě potřeby zmizet. Tlačítko menu, na které si uživatelé starších systémů Android zvykli, zmizelo nadobro a nahradily ho tři malé tečky v rohu obrazovky.

Odemkne se obličejem

Telefon už ani tolik tlačítek nepotřebuje. K odemknutí stačí podívat se do kamery a cvak, během půl sekundy jste uvnitř. Můžete to zkoušet s brýlemi i bez a dokonce se i trošku zašklebit. Jen v setmělé místnosti, nebo když vám do obličeje padají příliš ostré stíny, už vás nepozná. Pak nastoupí na řadu klasický pin. Odemknout se dá i gestem načmáraným na obrazovku. Gesto lze zvolit i jako záložní způsob místo pin, když telefon nepozná váš obličej. Tahle kombinace je už ale skutečnou sázkou do loterie.

Maily a zmeškané hovory rozsvítí diodu

Telefonu se nemusíte ani dotknout na to, abyste zjistili, jestli vám přišla nová zpráva. Poznáte to podle diody, u které si navíc můžete nastavit barvu svícení. Stačí jen pohled na vzdálenost několika metrů a víte, jestli máte telefon vůbec zapínat a kontrolovat.

S Google+ můžete volat zdarma

Telefon dokonale integruje sociální síť Google+. Můžete tak snadno pořádat videokonference až pro deset lidí, nebo si jen povídat prostřednictvím zpráv. Nabízí i automatické nahrávání fotek na fotoserver Picasa a jednoduché sdílení. Videokonferenci přes Google + jsme zkoušeli prostřednictvím mobilní sítě 3G. Za zhruba minutový rozhovor i s obrazem nám povídání schruplo okolo 3,8 megabajtů dat. Přestože měl hlas asi půlsekundové zpoždění, domluvili jsme se. Na dlouhé povídání je ale lepší síť wifi, nebo mobilní tarif s neomezeným množstvím dat.

Informace se vyměňují dotykem

Stačí jen zapnout funkci NFC a dotknout se druhého telefonu a okamžitě si s ním vyměníte kontakty, webové stránky, aplikace, mapy, trasy či videa na YouTube. Nemusíte tak pracně přeposílat odkazy přes sociální sítě. Funkce NFC ale zatím není na většině ostatních telefonů běžná. Majitelé Nexusu tak mohou frajeřit nejčastěji mezi sebou.

V základu je videostřižna

Hned v základním nastavení dostanete povedený software pro stříhání videa. Natočené snímky můžete rozdělovat, spojovat, dávat k nim různé přechody a podkladovou hudbu, nebo textový titulek. Pokud chcete udělat díru do světa s videem na YouTube, je to dostatečný nástroj.

Plusy:

  • výborný displej s vysokým rozlišením
  • přehledné ovládání a nový systém
  • odemykání obličejem a další frajeřinky
  • videostřižna a panorama
  • lišta spuštěných aplikací

Mínusy:

  • velikost
  • cena

Fotogalerie
6 fotografií