1. Čekám, ale jen chvíli

Pokud si s někým domluvíte setkání, musíte se sami rozhodnout, jak dlouho budete případně čekat. Obvyklá je akademická čtvrthodinka. Když druhému na setkání s námi opravdu záleží, přijde včas nebo se včas omluví. Co nikdy nedělat: Nepřistupujte na prosbu, abyste případně chvíli počkali, kdyby se dotyčný zdržel. Už dopředu si totiž dělá alibi a na schůzku s vám nijak pospíchat nebude.

2. Nenechte si vnutit, co nepotřebujete

Vstoupíte do obchodu s konkrétní představou toho, co chcete koupit. Prodavač je však mistr svého oboru a začne nabízet různé »výhodné« zboží. Počítá s tím, že nemálo lidí se prostě nechá »ukecat«, a na to, že koupili něco naprosto nepotřebného, přijde až doma. Co nikdy nedělat: Neprojevujte zájem! Jediná správná reakce v takovém případě je dát jasně najevo, že pokud nedostaneme hned to, co chceme, půjdeme jinam.

3. Naučte se říkat NE

Známý vás přemlouvá, abyste s ním jeli na víkend, kde se zaručeně pobavíte. Jenže nikoho tam neznáte a vlastně se vám vůbec nechce. Kamarád vás ale přemlouvá a možná si vás začne dobírat například kvůli »podpantofláctví«. Co nikdy nedělat: Raději mu tedy účast přislíbíte a doufáte, že se z toho těsně před odjezdem vyvlíknete? Na to zapomeňte, naučte se říkat NE rovnou.