Láhve se Svatomartinským vínem se letos budou otevírat už posedmé. Přesně tak dlouho už trvá obnovená tradice, nad kterou drží patronát Vinařský fond. „Tradice prvního přiťuknutí sklenkou vína nového ročníku na svatého Martina, ale pochází už z doby Josefa II.,“ vysvětlil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

Letošní ročník by měl být obzvláště vydařený. „Počasí sice nepotěšilo houbaře, ale vinařům dopřálo mimořádně zdravé hrozny prosté houbových chorob,“ tvrdí Martin Půček ze Svazu vinařů. Vinaři se podle něj mohou těšit nejen z mimořádně kvalitních hroznů, ale i velmi dobré úrody. A ze skvělých hroznů se dá očekávat skvělé víno! Pravé svatomartinské poznáte podle loga na etiketě v podobě sv. Martina na koni.

Logo letošního ročníku. Svatomartinské víno je pouze v lahvích s etiketou Svatomartinské víno s uzávěrem či špuntem.
Autor: Vianřský fond

„Vinaři mají velký prostor pro výrobu širokého spektra špičkových vín,“ souhlasí Půček. A výjimečný zážitek letos slibuje nejen neobyčejně vydařená úroda, ale i magické datum. Nad prvním přípitkem totiž bdí hned osm jedniček. První přípitek letošním vínem připadá na datum 11. 11. 2011 v 11 hodin.

Co jsou Svatomartinská vína

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a s lehkou ovocnou chutí, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Svatomartinské víno není každé mladé víno

Pijí se už sedmým rokem a jejich obliba rok od roku stoupá. A není divu. Jsou lehká a voňavá. Jen loni milovníci vína vypili více než milion a půl lahví. A vinaři doufají, že letos padne dvoumilionová hranice prodaných lahví Svatomartinských vín. A s tím jak stoupá jejich obliba, se snaží vlastní Svatomartinské víno nabídnout stále více vinařů a vinařských firem. Označit lahve touto nálepkou, ale nemůže každý vinař. „Svatomartinské víno zdaleka není každé víno, které dokáží vinaři vyrobit před 11. listopadem.,“ říká Jaroslav Machovec z Vinařského fondu. Musí totiž jít o vína určité odrůdy a nad jejich kvalitou bdí komise odborníků. Ta určitému vínu nálepku Svatomartinské víno na rok propůjčí. A samozřejmě, může jít jen o česká nebo moravská vína. Seznam všech vín, která se budou moci letos pochlubit logem Svatomartinské víno bude oficiálně oznámen 2. listopadu.

Odrůdy, ze kterých se vyrábí Svatomartinská vína

Jen z několika odrůd z českých a moravských vinic se můžou vyrábět Svatomartinská vína. Tyto odrůdy byly pro značku Svatomartinské vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Mezi Svatomartinskými víny je možné nalézt jak vína z jediné odrůdy, tak i cuvée, což je víno vyrobené z více odrůd. „V loňském roce se do rodiny Svatomartinských vín přidala odrůda Muškát moravský, který si velmi rychle získal oblibu pro svou bohatou aromatičnost,“ říká Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Značku »Svatomartinské« mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:

*Bílé víno

Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský

*Růžové víno

Modrý Portugal a Svatovavřinecké

*Červené víno

Modrý Portugal a Svatovavřinecké