Genoskop je genetický test, který odhalí dovednosti a vlastnosti dítěte, které by často mohly zůstat skryté. „Analýzou jsme schopni určit fyzickou zdatnost, dispozice pro absolutní sluch nebo sklon k závislostem,“ říká lékař Marek Minárik ze společnosti, která se testováním zabývá.

„Talent by se měl rozvíjet od útlého dětství. Pokud rodiče nechají provést genetickou analýzu dítěte, tak se mohou vyvarovat výběru nevhodného koníčku, které by mohlo vést ke zklamání obou stran,“ míní Minárik.

Při volbě koníčků a kroužků hrají velkou roli vrozené předpoklady a především rodina. Pokud ta se intenzivně věnuje třeba sportu či  vede dítě k tanci, hudbě, dá se předpokládat, že dítě v tom bude pokračovat.

Neznamená to ovšem, že ho to bude bavit a hlavně, že proto má nadání. Až bude starší a začne si uvědomovat své možnosti, může se klidně z ryze umělecké rodiny vyloupnou počítačový génius.

„Nechala jsem otestovat své dvě dcery. Čtyřletá má hudební sluch a postrádá horolezecké geny, proto jsme ji zapsali na taneční kroužek a velmi jí to baví. U dvouleté se naopak horolezecké geny a sportovní nadání projevilo. Budeme ji proto směřovat na sportovní aktivity,“ uvádí svou zkušenost lékařka Lucie Benešová.

Děti odběr pro účely analýzy nebude navíc vůbec bolet. Odebírají se totiž stěry z úst a to dokonce doma! Vzorky se pak pošlou poštou a vyhodnocení trvá čtyři týdny. Cena dětského Genoskopu je 2450 Kč.

Fotogalerie
3 fotografie