Rakovina je nemoc, o které se mluví čím dál otevřeněji. Zpěvačka Anička Slováčková nedávno sdílela, že chodí k lékařce, která se specializuje na paliativní péči. Můžete prosím objasnit, o co v paliativní péči jde?

Paliativní péče je tady pro pacienty, kteří mají těžkou nebo nevyléčitelnou nemoc. Jde o všestrannou péči, kterou jim zajišťují lékaři, sestřičky, psychologové i třeba sociální pracovníci. Ti všichni se snaží, aby byl pacient nejen dobře ošetřen, aby neměl například bolesti, ale starají se o něj i po stránce psychosociální.

V onkologických případech pak paliatr řeší, co který pacient potřebuje. Vysvětluje, co se s pacientem děje, jaký je cíl onkologické léčby, pomůže pacientovi tím, že mu nastaví léčbu bolesti, únavy, nespavosti. Paliativní lékař zkrátka provází pacienta těžkou nemocí, aby se mu žilo co nejlépe, a to i s těžkou nemocí.

Cílem paliativní léčby není vyléčení, protože ta nemoc je příliš rozsáhlá nebo příliš pokročilá a není vyléčitelná. Paliativní léčba má za cíl zmírnit pacientovy obtíže, které nemoc způsobuje, a dát mu co nejvíc času prožitého co možná nejvíc komfortně. Léčba onkologů probíhá často souběžně s naší paliativní péčí.

Jaká je doba dožití s paliativní péčí?

Máme pacienty, kteří mají prognózu roky, pokud jsou k nám poslaní včas, i takové, kteří jsou v závěru života. V případě onkologie záleží, jaký má člověk nádor. Každý nádor reaguje na paliativní onkologickou léčbu jinak. Jsou nádory, které dokážete paliativní léčbou zpomalit či zastavit a dát těm lidem roky života. To se týká například rakoviny prsu, karcinomu střev a konečníků i některých nádorů plic, když mají dobrou genetiku.  A pak jsou typy nádorů, jako je karcinom slinivky, žlučových cest či nádory mozku, kde paliativní onkologická léčba může dát lidem maximálně měsíce navíc. Nedá se to paušalizovat.

Anička Slováčková, která péči paliativní lékařky využívá, patří k velmi mladým pacientkám. Jak často se na vás obracejí takto mladé ženy?

Mladé ženy máme často v péči, obzvláště když mají malé děti, protože jejich nemoc je komplexním problémem pro celou rodinu, ne jen pro toho pacienta. Pracujeme i s rodinou, manželem, psycholog pečuje o děti. Řešíme, aby byla nejen zdravotní, ale i sociální pomoc. Když vypadne živitel, řešíme v paliativní ambulanci různé dávky sociální pomoci, zajišťujeme nadační fondy, které rodinu podpoří a podrží.

rozhovoru s Aničkou také zaznělo, že jí hodně pomáhá kanabinol – legální konopí, které nezpůsobuje psychoaktivní stav mysli a naopak pomáhá od bolestí….

Konopí skutečně není žádná alternativní medicína, konopí je registrovaný preparát, který patří do portfolia paliativního lékaře.  Sama mám v paliativní ambulanci několik pacientů, kteří užívají konopí kvůli nezvládnuté bolesti nebo kvůli dalším příznakům, u nichž jim konopí může udělat dobrou službu.

Jak se díváte na alternativní léčbu, ke které se těžce nemocní pacienti také uchylují?

Je vždy důležité, aby onkolog věděl, co jeho pacient bere. Protože i přírodní přípravky mohou ovlivňovat účinek chemoterapie nebo léčiv, které předepisuje onkolog. Je proto zásadní, aby pacient nějaký svůj alternativní postup vždy probral se svým onkologem.

Je paliativní péče v Česku dostatečná?

Nevyléčitelných nemocí je celá řada. Nejsou to jen onkologické nemoci, je to i demence, srdeční selhání, orgánové selhání, těch pacientů, kteří potřebují velmi komplexní paliativní péči, je zkrátka hodně. Tato péče zažívá naštěstí velký boom a služeb v posledních letech velmi přibylo. Je to však nerovnoměrné. Jsou kraje, kde je hodně lůžkových hospiců, domácích hospiců, hodně paliativních ambulancí, jsou tam paliativní týmy v nemocnicích a vše je dobře pokryté, ale pak jsou regiony, kde tyto služby chybí. Nabídku služeb ve vašem kraji najdete ZDE.

Jak náročné je pro lékaře v tomto oboru pracovat?

Paliativní péče může pacientům velmi pomoci, a to mi dává obrovský smysl. Opravdu se o ty lidi postarat tak, aby čas, který jim zbývá, byl co nejlepší. Proto bych byla ráda, aby kolegové lékaři své pacienty skutečně posílali k nám do paliativních ambulancí včas, když jejich potřeby jsou komplexní. Paliativní péče může totiž probíhat i souběžně s paliativní onkologickou léčbou, o pacienty jsme schopni se postarat i ve spolupráci s kolegy onkology současně.

 

Video
Video se připravuje ...

Patrasová a Slováček v Blesku: Kvůli Aničce se vyhýbáme lidem! Luboš Procházka

Fotogalerie
31 fotografií