Nejsou to ani dva měsíce, co se Lukáš s Bárou rozhodli podělit se se svými kamarády o úžasnou zprávu, že do jejich čtyřčlenné rodiny přibude člen pátý. „Loňské Vánoce patřily k nejšťastnějším v jejich dosavadních životech. Koho by tehdy napadlo, že by jejich společné štěstí mohlo tak záhy skončit. Ale stalo se. Bára v jednom dni přišla o svou spřízněnou duši, o svého milovaného manžela a nejlepšího parťáka, a také o tatínka svých dětí,“ popisuje rodinný přítel Ondřej Pisklák.

Ataka mozkové mrtvice

Na začátku února se Lukášovi udělalo tak zle, že mu byla přivolána sanitka. Byl stabilizován a hospitalizován v nemocnici ve Zlíně. Během dne ho převezli do ostravské nemocnice, lékaři v tomto transportu viděli naději v poskytnutí té nejlepší možné péče. Vše se zdálo být tak nadějné! V podvečerních hodinách však jeho nejbližší dostihla krutá a nečekaná zpráva.

„Lukáš prodělal mozkovou mrtvici s fatálním poškozením mozku. Jeho srdce stále tlouklo a nechtělo vzdát osudový boj, žel jeho mozek utrpěl poškození neslučitelné se životem. Lukášovo srdce se zastavilo v sobotu 3. února, aby se ve stejný den mohlo znovu roztlouci v těle někoho jiného,“ popisuje osudové okamžiky pan Ondřej.

Po Lukášově odchodu zůstala jeho žena Bára sama. Sama se svými dětmi Nikolkou a Tomáškem. Navíc v očekávání dalšího dítěte, které přijde na svět v době, kdy se rodina potýká s největší bolestí. Vytoužené miminko se narodí za dva měsíce.

Orgány zachrání jiný život

Lukášova smrt zanechala Báru s úkolem balancovat mezi žalem a péčí o tři malé životy. V této těžko představitelné situaci se stále snaží vytvořit bezpečné a láskyplné prostředí pro své děti, přestože v srdci nese bolest ze ztráty svého milovaného. Ztráta je o to bolestnější, že s Lukášem tvořili tak skvělý pár. Sdíleli spolu lásku k hokeji, dobrému jídlu, podnikali společně výlety. Lukáš byl pověstný svým smyslem pro humor, přátelskou a pohodovou povahou, a hlavně to byl úžasný táta, kterého děti zbožňovaly. Tak moc se těšil na svého dalšího potomka.

„Bára teď hledá útěchu i ve vědomí, že Lukášovy orgány byly poskytnuty k transplantaci a mohou přinést naději a nový život jiným lidem. Prochází tímto bolestivým obdobím s vírou, že v Lukášově odchodu může být něco pozitivního, že toto rozhodnutí může přinést změnu a naději do životů druhých,“ popisuje ušlechtilý čin pan Ondřej.

Sounáležitost díky sbírce na Donio

S vědomím náročné finanční situace, která vznikla s nečekaným úmrtím manžela, Báře její přátelé a blízcí chtějí pomoci. Založili jsme proto dobročinnou sbírku s cílem poskytnout finanční pomoc v těchto obtížných chvílích. Peníze, které se podaří shromáždit, budou sloužit na běžný provoz domácnosti (poplatky, potraviny, hygiena, nečekané výdaje), kroužky a koníčky dětí. Především ale umožní Báře soustředit se na péči o děti a snad poskytnou odrazový můstek k postupnému zvládání nové reality bez Lukáše,“ uzavírá pan Ondřej.

 

Fotogalerie
6 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Jak poznáte snadno a rychle příznaky mrtvice? Videohub