Lidský organismus obsahuje průměrně 4 – 6 litrů krve, což je asi 8 % tělesné hmotnosti. Dospělí muži mají asi 60 ml krve na kilogram hmotnosti, ženy méně. Krev dopravuje kyslík do tkání a orgánů, zásobuje tělo živinami, odvádí z něj odpadní produkty. Také ho chrání před infekcemi. Důležitá je hustota krve, na kterou má vliv pitný režim.

„Pokud máte krev hustší, můžete pociťovat silnou bolest hlavy. Té vás zbaví dostatečný příjem tekutin – v průměru by to mělo být 1,5 až 2 litry denně. Příjem tekutin je třeba výrazně zvýšit při jakékoli infekci, protože ta může vést ke vzniku krevních sraženin v cévním systému a vyšší hustota krve riziko dále zvyšuje,“ říká prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., spolupracovník AquaLife Institutu z pražského IKEM.

Co může následovat, když máte »hustou« krev

• bolesti hlavy

• poruchy zraku

• krvácení z nosu, dásní nebo do trávicího traktu

• vznik krevních sraženin

• mozková příhoda

• akutní poškození ledvin nebo srdce

Jaká je prevence?

Doporučovanou prevencí je pravidelný pitný režim. Vhodnou součástí jsou přírodní minerálky, které doplňují tělu kromě tekutin i důležité minerální látky (hořčík, vápník, draslík aj.).

„Závažné poruchy hustoty krve se pak léčí dostatečným zavodněním organismu včetně podávání tekutin infuzemi. Ve velmi těžkých případech se využívá i očišťovací metoda krve, která z ní odstraňuje nadbytek bílkovin. Zároveň je nutné co možná nejdříve zahájit léčbu onemocnění, které tento stav způsobilo,“ doplňuje prof. Piťha.

 

Video
Video se připravuje ...

Mrtvice u žen: Příznaky a příčiny Videohub

Fotogalerie
4 fotografie