Ireniny zdravotní trable začaly už v dětství, kdy kvůli nedovyvinutým kyčlím musela být na dlouhé měsíce upoutána do speciálního strojku.

Cukrovka v deseti letech

„Už v deseti letech jsem, po smrti milovaného dědečka, dostala cukrovku a právě kvůli ní mi v osmadvaceti letech selhaly ledviny. Když jsem se dostala do nemocnice, bylo mi řečeno, že mám krevní rozbory odpovídající lidem na smrtelné posteli. A já jsem ještě byla pyšná na to, že stále chodím do práce. Dnes nad tím jen kroutím hlavou. Následovala kombinovaná transplantace ledviny a slinivky,“ popisuje bývalá novinářka.

Téměř zázračné početí

Ani tyto potíže ovšem nebyly konečné. Při operaci oka se Ireně utrhla sítnice, takže teď má místo něho skleněnou protézu. Také na druhé oko téměř nevidí. Navzdory špatnému zdravotnímu stavu se ale Ireně splnil obrovský sen. „Než jsem otěhotněla, tak do té doby nikdo přede mnou po kombinované transplantaci dítě nepočal. Když to přišlo, byla jsem velmi překvapená, protože jsem to nečekala, bylo to neplánované,“ usmívá se Irena. 

První holčička dostala jméno Berenika. A ač se 1680 g vážící Berenika narodila ve 36. týdnu, uměla si zdraví vybojovat a před pár dny úspěšně odmaturovala. Druhé těhotenství přišlo po osmi letech, kdy se jí již dceru donosit podařilo. Lucie Barbora má dnes jedenáct a od září se chystá do sportovní třídy.

Paní Irena se dnes pracovně věnuje divadlu, miluje turistiku a plavání. „Jsou ale samozřejmě dny, kdy nemohu vstát ani z postele, protože už doživotně musím kvůli transplantovaným orgánům brát imunosupresiva. A ta způsobují třes a špatnou koordinaci pohybů, nehledě na to, že oslabují imunitu tkání, takže se mi každou chvíli na kůži objeví nějaký nehezký útvar, jenž je třeba odstranit,“ vysvětluje bojovnice.

S úsměvem na tváři

Irena Svatá Malá se přihlásila do soutěže Lvice 2022, protože by ráda ukázala, že i s handicapem se dá žít pestrý a spokojený život. „Neříkám si, proč zrovna já…Je spousta věcí, které nemůžu, a spousta, které můžu. K životu se má přistupovat jako k fotce. Když se usmíváš, tak ten život vypadá prostě líp,“ uzavírá Irena Malá Svatá a doplňuje, že hnacím motorem přihlášky byl její příběh, který v podstatě do žádné kategorie nezapadá.

„Jsem samoživitelka v invalidním důchodu, a pokud si nepostavím svoji skleničku na vaši, ničeho si nevšimnete. Podle mého mínění chce být každý aktivní člověk s omezením považován za zdravého. I já to tak mám. Ale řeknu vám, někdy mě to stojí skoro všechny síly a někteří sousedé žijí v domnění, že mi invalidní důchod přiznali neoprávněně," usmívá se Irena.

O projektu Lvice 2022

Projekt LVICE je program, v němž dostávají prostor ženy s handicapem, aby ukázaly, že jsou silné, odvážné, krásné a inspirativní. Cílem je nejen inspirovat, ale také pomáhat. Osm zajímavých žen s handicapem bude plnit speciální úkoly. Budou muset překonávat překážky, prokázat sílu a odvahu, najít a využít svůj potenciál a mnohdy překonat i samy sebe. Více ZDE.

Fotogalerie
10 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Tereza přišla kvůli infekci o nohy a selhaly jí ledviny: Život jí zachránil tatínek www.zdraveledviny.cz