Seniorka je přesvědčena, že prožila fenomén, který lidé na prahu samotné smrti popisují jako světlo na konci tunelu. „Spoustu vzpomínek už jsem během života poztrácela, ale tenhle okamžik si vybavuji zcela jasně. Jako by to bylo včera,“ popsala Marie Rychtářová.

Stoupala světlem

Pamatuje si, jak pomalu přestávala slyšet hlasy svých rodičů i doktora a myslí, že se ocitla mimo své tělo. „Ve stavu jakési beztíže jsem stoupala světlem k něčemu jako černá díra, dokud mě nějaká neznámá síla nezastavila. Ráno jsem se probrala rodičům v náručí,“ popsala důchodkyně.

Podobné zážitky O tom, že její pozoruhodný zážitek byl skutečný, pak bývalou zdravotní sestru přesvědčili pacienti, o které se starala v nemocnici. „Mnozí také přežili svou smrt. Někteří mi pak vyprávěli podobné zkušenosti, jako jsem měla já,“ vylíčila paní Marie.

Vrátili se zpět

Žena si myslí, že se s tím potkávají i současní zdravotníci. „Zvláště teď, během epidemie covidu, čtu o spoustě lidí, kteří už byli na druhém břehu, ale vrátili se zpět. Kolik z nich si asi prožilo něco podobného jako já,“ přemýšlí Marie Rychtářová. 

Dnes by pomáhala na plicním

Marie vystudovala zdravotnickou školu ve Znojmě. Do Ostravy byla umístěna a už zde také zůstala. Seniorka pracovala jako zdravotní sestra nejdéle na plicním oddělení. Dvacet let. Pomáhala tak lidem s podobnými obtížemi, jako měla ona sama. Dnes by se dost možná starala i o pacienty s covidem. „Trpí u něj hlavně plíce, tak nejspíše ano,“ kývla.

„Narcistní pitomci!“ Psycholog Štrobl se v Epicentru opřel do narušitelů karantény.

Video
Video se připravuje ...

„Narcistní pitomci!“ Psycholog se v Epicentru opřel do narušitelů karantény a lidem vzkázal: „Nenechme se rozeštvat!" Pavlína Horáková