Kimchi je korejská národní specialita. Zjednodušeně se jedná o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny, bílé ředkve, jarní cibulky, chilli, česneku, zázvoru a dalších ingrediencí. Potravina je bez konzervantů, protože fermentační proces je zároveň procesem konzervace.

1.  Proti rakovině tlustého střeva

Kimchi je bohaté na prospěšná probiotika. Jeho konzumace proto pomůže zlepšit rovnováhu vaší střevní flóry. Vláknina z kimchi také pomáhá stabilizovat střevní pohyby a zabraňuje zácpě. Zjistilo se také, že má pozitivní účinky v prevenci rakoviny tlustého střeva. Více informací se dozvíte ve studii Cancer preventing potential of kimchi.

2.  Posílí vaši imunitu

Významu střevního mikrobiomu na naše zdraví se zabývá celá řada výzkumů. Hlavní složkou kimchi je zelí, které je známé pro své detoxikační účinky. Tělu pomáhá zbavovat se odpadů a toxinů. Většina imunitních funkcí se odehrávají ve střevech. Když máte střevní mikrobiom v dobré kondici, váš imunitní systém dokáže optimálně fungovat.

3.  Zlepší zdraví vašeho srdce

Kimchi vedle podpory zdravého cholesterolu může prospět vašemu srdci také i zvýšením hladiny antioxidantů ve vašem těle. Děje se tomu díky dvěma přísadám: zázvoru a pálivé červené paprice. Dostatek antioxidantů vás pak chrání před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby.

4.  Mocná zbraň proti obžerství

Lidé se nemají tendenci přejídat, pokud je jídlo výrazné. Proto radíme, abyste kimchi přidávali do co možná nejvíc vašich jídel. Oceníte také, že má neuvěřitelně nízký obsah kalorií a překypuje prospěšnými živinami.

5.  Zlepší metabolismus glukózy

Studie s účastníky s prediabetem odhalila lepší toleranci glukózy poté, co účastníci jedli fermentovanou dietu obsahující kimchi a to po dobu minimálně 8 týdnů.

Vítejte v Kimchi Clubu Americký časopis Health zařadil v roce 2006 kimchi mezi pětici nejzdravějších jídel na světě. Vyzkoušejte jeho benefity sami na sobě. Ochutnat ho můžete jednoduše díky online nákupu zde. Mnohem výhodnější je ale členství v Kimchi Clubu. Díky němu získáte bezplatnou dopravu a výraznou slevu na nákup: více informací o Kimchi Clubu najdete zde.