Hádka a bouračka

 „Náš vztah nebyl v nejlepší fázi. Hádali jsme se. Přítel nezvládl zatáčku a naše auto vyletělo ze silnice. Šli jsme několikrát přes střechu,“ vzpomíná Nikola, která si poranila míchu mezi obratli C6 a C7. Po probuzení v nemocnici tak byla od krku dolů ochrnutá. Svého přítele už nechtěla nikdy vidět. „Myslela jsem si, že mu jeho vinu už nedokážu odpustit. Táta mě ale přesvědčil, abych příteli dala šanci se ke všemu postavit. A pak se rozhodnout,“ popisuje dobu před čtyřmi lety Nikola.  

Z dětské lásky pevný vztah

David se zachoval jako chlap. Byl s Nikolou každý den. Společně se učili všechno znovu. Přesednout si na vozík, obléknout se, najíst se, cvičili spolu. Jejich vztah se tím dostal na novou úroveň. Z dětské lásky přerostl v pevný vztah dvou dospělých lidí. Naučili se důvěřovat si, spolehnout se jeden na druhého. Před nehodou Nikola měla maturovat na policejní škole. To už ale nebylo možné. Díky každodennímu cvičení Nikola rozhýbala ruce a horní polovinu těla. Přihlásila se na jinou školu a odmaturovala.

Udělat pár kroků...

S přítelem Davidem vybudovali nový vztah a naučili se znovu radovat ze života. „Teď už se na svět dívám jinak než před nehodou. Vím, že největším bohatstvím je zdraví. Už neřeším dětské malichernosti. Vím, že vztah je o vzájemné podpoře a odpovědnosti za toho druhého. Dokázala jsem se dostat z úplného ochrnutí. Můj sen je postavit se a udělat několik samostatných kroků. Nikdy tomu nepřestanu věřit,“ popisuje statečná Nikola, která se teď věnuje hlavně cvičení a usilovné rehabilitaci.

A také pomáhá. Účastnila se výzvy žen s handicapem Lvice 2021 a podporuje děti s handicapem, Lvíčata, pro které je potřeba sehnat finanční pomoc. Více o projektu ZDE.

Fotogalerie
12 fotografií

VIDEO: Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich.

Video
Video se připravuje ...

Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich Videohub