Netrénovaná imunita se zpočátku velmi dlouho „rozkoukává“, než si uvědomí, co vir v těle provádí. Pak je obrana proti nemoci mnohem těžší. Vakcíny obsahují informaci, jak vir rozpoznat a naučí tělo, jak se mu rychle a účinně bránit.

Někteří lidé mají obavy, zda vakcína sama nemůže způsobit propuknutí nemoci covid-19. „Vakcíny, které máme, neobsahují ani živý ani oslabený virus, proto onemocnění covid-19 dostat nemůžete,“ vysvětluje viroložka Ruth Tachezy. „Je však třeba se chránit alespoň 14 dní po druhé dávce, protože do té doby ještě nemáte plně vyvinutou imunitu,“ upozorňuje tato respektovaná viroložka.

Spousta lidí už covid prodělala, takže jejich tělo může mít určitou hladinu protilátek. Takoví lidé si možná říkají, že se očkovat nemusí. Bohužel ale bylo prokázáno, že covidem můžete onemocnět vícekrát. Pokud onemocnění covid-19 proděláte, má vaše tělo a jeho imunita jistou zkušenost „z boje“. Ta může být docela dobrá a využitelná i příště, ale také jste prostě mohli mít jen štěstí, boj vyhráli snadno a váš imunitní systém si nevytvořil dostatečně silnou paměťovou stopu. Vakcína ho tedy dále posílí a vaše imunita pak dokáže zvládnout příští útok viru, a především ho rozpoznat včas.

Video
Video se připravuje ...

 Ministerstvo zdravotnictví

Vakcíny schválené v Česku se mohou mírně lišit svým mechanismem působení, všechny jsou však srovnatelně účinné a bezpečné. Po celém světě už jimi bylo úspěšně očkováno více než 330 milionů lidí. Vidíme, že v zemích, kde očkování rychle postupuje, už se covid-19 tolik nešíří a život se vrací k normálu. Až bude v Česku naočkováno 70–80 % dospělé populace, bude to tečka za současným trápením pro všechny.

Máte další otázky? Odpovědi najdete na covid.gov.cz, koronavirus.mzcr.cz nebo ceskoockuje.cz.

Viroložka Ruth Tachezy
Autor: Ministerstvo zdravotnictví