V bazénu i rybníku číhají bakterie

Kontaktní čočky mají tendenci nasávat a držet v sobě vlhkost. V takovém prostředí se rády množí bakterie. Jednodenní čočky riziko zavlečení infekce do oka snižují na minimum – ráno je nasadíte, večer vyhodíte. „Pokud používáte čočky vícedenní, je třeba věnovat péči o ně zvýšenou pozornost, zvláště pak mechanickému čištění. Při koupání v bazénech, řekách a rybnících je ale raději nepoužívejte vůbec,“ radí vedoucí optiky Lentiamo Jakub Odcházel. Pokud se chcete potápět, pak nejlépe s potápěčskými nebo plaveckými brýlemi, protože zejména při vyšší koncentraci soli vás mohou oči nepříjemně pálit.

Zdravotnický prostředek
Autor: Lentiamo

Tip: Jednodenní čočky MyDay daily disposable jsou díky modernímu materiálu velice pohodlné a mají dokonce ochranu proti UV záření. Ta poskytne ochranu rohovce. Čočky ale nechrání citlivou kůži kolem očí, nezapomínejte proto současně nosit i kvalitní sluneční brýle se 100% UV ochranou. Na Lentiamo.cz stojí balení 30 ks 559 Kč.

Sportujte bez rizika poranění

Ať už sportujete rekreačně nebo každý den, kontaktní čočky jsou praktické z mnoha důvodů: nepřekáží na nose, nedělají se na nich zaschlé mapy potu, který teče z čela, nezmenšují zorné pole, a kdyby náhodou došlo k nějakému karambolu, nevrazíte si střep do oka.

Na občasné sportování si vystačíte s čočkami, které nosíte běžně. Pokud trénujete několik hodin denně, hodí se pro vás lépe čočky jednodenní. Důvod je jednoduchý. Čočky dostávají při sportu zabrat, usazuje se na nich prach a pyl, a je proto lepší je po sportovním výkonu vyndat, aby čočka nedráždila rohovku nebo nezpůsobila zánět nebo jiné komplikace.

Alergeny mohou číhat v roztoku

V Česku trpí alergiemi asi třetina populace a to nejen na jaře, ale i v létě. „Z klinických studií vyplývá, že u nositelů jednodenních čoček je patrný nižší výskyt alergických příznaků, jako je zarudnutí očí, zamlžené vidění, pocit cizího tělíska v oku atd. Pro alergiky jsou tedy jednodenní kontaktní čočky nejvhodnější. Nemusí se čistit, ráno se vybalí zcela nové a večer putují rovnou do koše. Na čočkách se tak nestihnou nahromadit nečistoty a nehrozí ani špatná manipulace při jejich čištění a uchování. Alergeny se k vašim čočkám totiž mohou dostat i z roztoku, což u jednodenních nehrozí,” vysvětluje Jakub Odcházel.

Autor: Lentiamo

A jedna praktická rada navíc: Za každý kufr navíc se dnes u většiny aerolinek platí, a proto stále více lidí volí minimalistické cestování pouze s palubním zavazadlem. Do něj si ale můžete vzít pouze omezené množství tekutin. Jednodenní čočky jsou řešením, díky kterému se nebudete muset rozhodovat, zda si přibalit roztok nebo váš oblíbený parfém.