Otec Terezky je řemeslník a přes týden odjíždí za prací mimo domov. Má se co ohánět, aby rodinu uživil, a maminka Soňa nemůže chodit do práce, protože se malá pacientka bez soustavné péče neobejde.

Nemají nárok

Rodina žije v obecním bytě 2+1 a vlastní dvacetiletý vůz. Ten teď dosluhuje, a rodina proto opakovaně žádala o příspěvek na auto. Marně. „Zkoušeli jsme to už třikrát, teď nám to opět zamítli. Prý nemáme nárok. Systém je nastaven tak, že děti s nemocným srdcem nemají šanci, protože mohou chodit a nejsou retardované. Že Terezka ujde maximálně 250 metrů a pak nemůže dýchat, to nikoho nezajímá,“ říká maminka Soňa.

Snížili příspěvek

Kvůli srdeční vadě se u Terezky přidaly problémy s dýcháním. „Na přístroj musí být napojena 16 hodin denně. Dýchá čistý kyslík, aby se plíce zregenerovaly. Na delší cesty musíme vozit kyslíkovou bombu,“ zoufá si Soňa Kodýdková a dodala: „Po pěti letech nám snížili příspěvek na péči. Přitom je na tom Terezka hůř než dřív.“

Bojuje od narození

Terezčin boj o život začal už 6. den po porodu, když zkolabovala. Lékaři tehdy zjistili, že má jen polovinu srdce. Navzdory neveselým prognózám statečná holčička zvládla všechny operace a dál se pere se životem. Má uměle dodělaný krevní oběh a krev jí teče samospádem do plic. Má i kardiostimulátor.

Čeká na transplantaci

Podle odborníků Terezce pomůže jen transplantace srdce. Zatím ale dívka není kvůli nedostatečné činnosti plic ani na seznamu čekatelů. Až bude v lepší zdravotní kondici, má šanci na nové srdce.

Můžete přispět

Terezka byla jedním z dětí, na které lidé po celém Česku sbírali plastová víčka. Pomocnou ruku podal i regionální Nadační fond Srdce pro Strakonice. „Přispěli jsme na léky a pomůcky. Rodina ale potřebuje auto, které by Terezku vozilo na kontroly do nemocnic,“ řekla zakladatelka fondu Petra Kurschová. 

Fotogalerie
3 fotografie

Elektrokardiografie (EKG) je základní vyšetřovací metoda v kardiologii, která snímá elektrické aktivity srdce. Kdo sestrojil první přístroj, jímž se tato aktivita měří?