Závislost nebo dovednostní hra?

Mezi nejčastější formu hazardu patří tzv. technické hry, tedy výherní hrací přístroje, videoloterijní terminály, ale také elektromechanické rulety nebo e-hry. Velkou oblibu zažívají kurzové sázky na internetu, kde si hráč může vsadit nejen na fotbalový zápas, ale také na počet dní ve funkci nového ministra zdravotnictví. K dalším kategoriím patří živé hry v podobě pokeru, rulety či karet, ale také tombola a bingo.

Internet jako metla lidstva?

Hráči se přesunuli na internet, kde vzrostl zájem nejen o kurzové sázky, ale také o on-line kasina. Za posledních pět let se tak zvedly příjmy z on-line her o 266 procent.

„Dnes je situace taková, že kontrolovat hráče, tzn. nějak je registrovat a vyloučit ty, kteří mají dluhy, aby nemohli do kamenných provozoven, nefunguje, protože si fakticky každý neseme svou hernu v kapse, a to je obrovský problém,“ potvrdil adiktolog Ivan Douda, který se problematikou zabývá více než třicet let.

Zájem zejména u mladých

K nejohroženějším skupinám patří právě mladiství. Kolem 164 tisíc lidí nad 15 let v Česku může mít podle odborných odhadů problémy s hraním hazardních her. Roste také částka, kterou jsou ochotni prohrát.

Prvotním impulsem k tomu, proč se lidé stávají závislými na hazardních hrách, jsou velké a velmi brzké výhry. Málokdo však pravidelně monitoruje své výdělky, a tak se brzy může ocitnout v mínusu. Dluhy má přitom 90 % patologicky závislých osob. Prohrané částky se pohybují od desítek tisíc do několika milionů korun.

Kdy jde do tuhého?

Pokud vy nebo někdo z okolí řeší problémy hazardním hraním, jež jej připravují jak o peníze, tak také o čas, může jít o patologické hraní. V tomto případě je nejlepší konzultovat situaci s lékařem či odborníkem. Pomoct závisým a rodinným příslušníkům může také bezplatná Národní linka pro odvykání (NLOK) 800 350 000, která se kromě závislosti na alkoholu, cigaretách či drogách zabývá také bojem proti hazardu.

Stále více lidí je závislých na hazardních hrách (ilustrační foto)
Autor: Reuters, Profimedia

Adiktoložka Kristýna Fišerová: Do dluhů můžete stáhnout celou rodinu

 Je závislost na hazardu srovnatelná s jinými závislostmi?

Lidé, kteří mají problém s patologickým hráčstvím, mohou zažívat nepříjemné pocity, když nemohou hrát, mají chuť sázet a nemají peníze, jako se může cítit člověk závislý na jiné látce.

S hráčstvím je spojená i velká sociální újma, a to zejména kvůli dluhům, které jsou s hraním téměř vždy spojené. Dochází i k ohrožení rodiny, do dluhu dostanete snadno i partnera.

Jak se tato závislost nejčastěji léčí?

Podobně jako u jiné závislosti, musí dojít ke komplexní změně životního stylu. Tedy omezení hraní, ale i nalezení činností, které je možné dělat místo toho, zaměření se na vztahy s okolím nebo rodinná terapie a samozřejmě i individuální psychoterapie, která pomůže odhalit příčiny. Léčba bude pro každého jiná. Někomu postačí ambulance, někdo raději absolvuje pobyt v léčebně.

Lze postupovat i jinak?

U hazardu mezi první kroky často patří omezení přístupu k účtu, nastavení hranic maximálních výdajů na den, či je možné zvážit zapsání do Rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách, který provozuje Ministerstvo financí.

Kdo patří k nejohroženějším skupinám?

Obecně platí, že jsou více ohroženi muži a hráči automatů. Rizikovým faktorem ale může být i nezaměstnanost nebo již existující finanční obtíže (které se daný člověk hraním snaží napravit).

Jak nepodlehnout hazardním hrám?

* Nesnažte se řešit své životní problémy hazardními hrami.

* Pravidelně si mapujte své výhry a prohry a sledujte celkově vsazené částky. 

* Snažte se omezit internet na nutné minimum – pouze pro práci, školu či koníčky.

* Do hazardních her vložte jen tolik peněz, kolik jste ochotni ztratit.

V případě, že přemýšlíte během dne o hazardu, řekněte to svému okolí nebo vyhledejte odbornou pomoc.

Rekordní nadúmrtnost a největší pokles naděje dožití od války. Expertka promluvila o vlivu covidu.

  • Video
    Video se připravuje ...

    Rekordní nadúmrtnost a největší pokles naděje dožití od války. Expertka promluvila o vlivu covidu Blesk