Na ten den zoufalá rodina nikdy nezapomene. „Před očima mé kamarádky a dětí doma umíral její přítel a tatínek kluků. Nejmenšímu synovi byly v té době teprve dva měsíce. Přišlo to náhle a z úst doktora záchranné služby znělo jasně, že situace je velmi vážná, ale přesto věřili, že naděje umírá poslední,“ popsala Věřina kamarádka Ilona, jež po ni založila charitativní sbírku, která stále probíhá. Více ZDE.

Příběh však neměl šťastný konec. Po půl hodině beznadějného čekání zazvonil telefon s tím, že tatínek zemřel na oboustrannou plicní embolii.

Dědeček zemřel na oboustrannou plicní embolii loni v listopadu.
Autor: Donio

Stejná smrt i pro dědečka

Paní Věra našla v této těžké době oporu u svých rodičů, kluci měli mužský vzor v dědečkovi. O rok a půl později, loni v listopadu, přišla další osudová rána. „Dědeček zemřel. Diagnóza byla děsivě stejná – oboustranná plicní embolie,“ popisuje Věřina kamarádka Ilona.

Peníze ze sbírky budou použity na finanční zabezpečení Vojtíška, Matýska a Kubíčka a na zaplacení dluhu. Dále na bydlení, stravu, zdravotní péči, školní pomůcky, potřeby dětí a neočekávané výdaje.

„Vůbec nevím, jak to sepsat, chtěla bych poděkovat všem, kteří nám pomáhají. Nejvíce mé babičce a dědečkovi, strejdovi a jeho rodině a mé úžasné kamarádce Iloně, ale i všem ostatním, kdo nás podporují, moc si toho vážíme,“ vzkazuje přes Blesk.cz maminka chlapců, kterou pomoc a solidarita okolí dojala.

Co je plicní embolie?

Plicní embolie je život ohrožující onemocnění, při kterém dochází k náhlému ucpání plicnice (hlavní tepna přivádějící krev do plic), nebo některé z jejích větví, především krevní sraženinou.

Krevní sraženina neboli trombus může za určitých okolností vzniknout v žilním systému. Tato nemoc se nazývá hluboká žilní trombóza a postihuje nejčastěji žíly dolních končetin a pánevní žíly.

Jako embolii lékaři označují proces uvolnění trombu z místa vzniku a jeho následné přemístění do plicnice. Vedle trombů mohou vzácně embolii způsobovat i jiné hmoty (tuk a kostní dřeň při rozsáhlých úrazech, plodová voda při porodu, vzduch při potápění a další).

Rizikové faktory

Pravděpodobnost vzniku onemocnění výrazně zvyšuje omezení hybnosti končetin, ke kterému dochází například po operacích a úrazech (sádrová fixace), v těhotenství, při cestování na delší vzdálenosti a u obézních lidí. Významný vliv mají poruchy krevní srážlivosti, ať už dědičné, případně získané. Krevní srážlivost může být zvýšena i užíváním hormonální antikoncepce.

Příznaky plicní embolie

* náhle vzniklá dušnost (s rychlou dechovou frekvencí)

* bolest na hrudi (zejména při hlubokém dýchání)

* kašel (někdy s vykašláváním krve)

* modravé zbarvení rtů a prstů (tzv. cyanosa)

* kolaps nebo krátkodobá ztráta vědomí

* oběhová nestabilita (nízký krevní tlak, rychlá tepová frekvence)

* náhlé úmrtí

VIDEO: Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce, vysvětlil odborník.

Video
Video se připravuje ...

Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce. Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie