Na astma, jehož příčinou je zánětlivá reakce v průduškové sliznici, nejlépe působí protizánětlivé kortikoidy. Pomocí inhalace se dostávají přímo do dýchacích cest, čímž se zvyšuje jejich účinnost. Přesto o kortikoidech kolují různé mýty. Pojďme se podívat na některé z nich a vysvětlit si, jak to s kortikoidy doopravdy je.

Autor: scom

Seznamte se

Kortikoidy jsou léky snižující zánět v těle. Pomáhají zmírnit otoky, svědění, zarudnutí, alergické reakce, a proto je lékaři často předepisují lidem trpícím astmatem, artritidou nebo alergiemi.

Kortikosteroidy jsou hormony přirozeně se vytvářející v kůře nadledvin. Lidé je však zaměňují za tzv. kortikoidy, což jsou uměle vytvořené obdoby těchto hormonů. Kortikoidy se podávají prostřednictvím krémů, očních kapek, injekcí, tobolek nebo pomocí inhalátorů při léčbě astmatu.

Mýtus: Inhalační kortikoidy jsou zdraví škodlivé a mají spoustu negativních vedlejších účinků.

PRAVDA: Pro astmatiky je výhodou, že se kortikoidy inhalováním dostávají do průdušek v malých dávkách, což snižuje možnost jakýchkoliv nežádoucích účinků a léky se mohou užívat i po mnoho let. Inhalační kortikoidy se navíc díky vdechnutí dostanou přímo do dýchacích cest, kde mají maximální léčebný účinek, a zároveň se tímto přímým zacílením zvyšuje i jejich bezpečnost.

Mýtus: Snižují imunitu.

PRAVDA: Pacienti užívající kortikoidy pomocí inhalátoru nemusí mít strach, že by léky snižovaly imunitu, čímž by pak spadali do rizikové skupiny například v období chřipek nebo současné koronavirové situace.

Mýtus: Užívání způsobuje zvýšený růst svalů a vlasů.

PRAVDA: Kortikoidy podávané při léčbě astmatu jsou odlišným typem léčiv, než užívají lidé za účelem růstu svaloviny nebo vlasů.

Mýtus: Brzdí vývoj a růst dětí

PRAVDA: U dětí může dojít pouze k mírnému zpomalení růstu a tento vedlejší účinek je velmi vzácný.

Mýtus: Inhalační kortikoidy způsobují různé psychické poruchy, deprese, nespavost, agresivitu, euforii a emoční labilitu.

PRAVDA: Psychiatrické poruchy u lidí užívajících inhalační kortikoidy jsou opět jen velmi vzácné a u většiny astmatiků nebyla jasně prokázána souvislost.

Fotogalerie
3 fotografie

Paní Gabriela trpí těžkým astmatem. Co jí pomohlo?

Video
Video se připravuje ...

Paní Gabriela trpí těžkým astmatem. Co jí pomohlo?  Astma Zero