Ačkoli máme tuto příjemnou činnost spojenou s nicneděláním a odpočinkem, lidský organismus během spánku jede na plné obrátky. Naše tělo regeneruje, produkuje celou řadu hormonů, obnovují se svalová vlákna i kosti.

Během 8 hodin, které bychom ideálně měli v říši snů strávit, se v 90minutových cyklech střídá 5 spánkových fází. Celý proces se zopakuje čtyřikrát až šestkrát za noc. I vám se určitě někdy stalo, že jste se i po dlouhém pochrupování cítili jako přejetí parním válcem. Na vině mohl být právě i zmíněný spánkový cyklus. Fáze se během noci zřejmě nestihly prostřídat, a tak tělo nezvládlo dokončit všechny důležité úkony. Co se s námi tedy během jednotlivých úseků vlastně děje?

Velmi lehký spánek (NREM 1)

PRVNÍCH 5 – 10 MINUT

Dochází k postupnému uvolňování napnutých svalů (to proto vás občas zkraje noci budí svalové záškuby), zpomaluje se pohyb očí. Dech je stále mělčí a pomalejší, spolu s ním se snižuje i tepová frekvence.

Lehký spánek (NREM 2)

15 – 20 MINUT

Pomalu klesá tělesná teplota, oči se přestávají hýbat, svaly se opět zlehka napínají. Mysl se odpoutává od okolního světa, a pokud nás v této fázi něco probudí, znovu usínáme jen s obtížemi.

Hluboký spánek (NREM 3)

20 – 40 MINUT

První, kratší fáze hlubokého spánku. Dýcháme zhluboka, srdeční tep je ustálený. Začínají se nám zdát první sny. Jde o nejdůležitější spánkový úsek z hlediska regenerace.

Autor: istock.com

Nejhlubší spánek (NREM 4)

5 – 10 MINUT

Spánková vřeténka jsou schopna zablokovat zvukové signály, proto je těžké člověka z této fáze probudit. Tep je velmi pomalý, tělesná teplota nízká. Pokud trpíme náměsíčností, zpravidla přichází na konci tohoto úseku.

REM fáze

20 – 40 MINUT

Mozek pracuje dokonce víc, než během bdělosti! V této fázi se nám zdají sny, můžeme zaznamenat i samovolné pohyby končetin či svalů ve tváři. Zbytek těla je ale paralyzovaný. REM má naprosto klíčový vliv na naše mentální zdraví a kognitivní schopnosti (například i na paměť).

Autor: istock.com

Chrápání je velmi nepříjemné. Tedy pro toho, kdo vedle chrápajícího spí. Může vám zkazit nejen spánek, ale i celý vztah. Ještě horší je, pokud dotyčný trpí apnoe.