„Víte, co je zvláštní, já si poslední dva roky říkala, že s mým břichem není něco v pořádku. Nějak jsem tušila, že se tam něco děje, leč medicína to ještě nedokázala odhalit,“ vzpomíná na první okamžiky, kdy si uvědomila, že je něco špatně.

Když lékaři konečně potvrdili, že i v takto mladém věku trpí rakovinou tlustého střeva a objevily se také metastáze do jater, museli jednat okamžitě. Mladá žena má za sebou náročné chemoterapie a hned dvě operace, při nichž přišla o část střeva. Smířit se s nimi nebylo snadné, Lucie to ale zvládla.

V současné době má ukončenu léčbu, jediné, co jí zatím zůstává, je podkožní port na chemoterapii. „Port je taková jistota, že kdyby se něco pokazilo, tak mi můžou hned zavádět chemoterapii. Jinak tedy doufám, že jsem v rámci možností zdravá. V březnu mě čeká velké kontrolní vyšetření CT a kolonoskopie,“ popsala pro Blesk.cz.

Známý záchranář Vít Samek o kolonoskopii na vlastní kůži:

Východy a západy slunce miluju, přiznala fotografka.
Autor: Lucie Levá

Stačilo málo a nebyla bych tu....

Mladá fotografka se nedávno s přítelem přestěhovala do bytu na pražský Prosek, Vánoce ale příliš neprožívá. Na Štědrý den nicméně pojede za svou rodinou do Děčína. „Je to zvláštní, ale tento rok na mě mají Vánoce opravdu minimální dopad. Přijde mi, že po tom celém roce nemám kapacitu je vnímat. Už teď mi je jasné, že se u štědrovečerního stolu rozbrečím, protože vím, že stačilo málo, a Vánoce by měli rodiče bez svojí dcery,“ přiznala Lucie s tím, že si možná po roce ale dá pivo nebo otevře šampaňské.

Práce není, sednu si za kasu?!

Velké trápení jí letos přinesla i koronavirová krize. „Mně je neuvěřitelně líto lidí, na které krize dopadá. Přece jen vládní opatření se mění ze dne na den a lidé často nevědí, co je další dny čeká. Já sama bych moc ráda začala fotit, ale bohužel kultura v současné době spí a bez kultury bohužel spí i moje práce,“ vysvětlila fotografka, která pevně doufá, že po Novém roce přijdou zakázky.

Autorská práce fotografky Lucie Levé.
Autor: Lucie Levá

„Ráda nafotím každého. Pokud se tak nestane, tak kousek od bytu mam Billu, a jak často s úsměvem příteli předhazuji, ráda si klidně sednu i za pokladnu,“ říká.

A jak vyhlíží nový rok? Se zvědavostí i očekáváními… „Poslední dobou dost přemýšlím o vývoji společnosti a rekapituluji. Myslím, že letošní rok změnil úplně všechny,“ dodává Lucie Levá.

Fotogalerie
28 fotografií

Jak poznat varovné příznaky možného nádoru v tlustém střevě? Podívejte se na video: