Přes veškerou opatrnost jsme však neodolali, a když to bylo možné, tak jsme se vydali na rychlý nákup do obchoďáku se zahradnickými potřebami. Ano, také jsem už chtěla někam ven. Martin, můj muž, alespoň dojížděl pravidelně do práce, ale já byla doma a účetnictví dělala z obýváku. Po šesti týdnech se to už nedalo vydržet. Samozřejmě jsme se kvůli nutnosti jet nakupovat „rafli“.

Jenže, když bychom do toho obchoďáku nejeli, nezasadila bych maliny, nepřipravila záhony, na podzim bychom neměli výbornou malinovou marmeládu. A já bych se po dalším víkendu doma, odtržená od práce venku zbláznila. To nakonec pochopil i můj Martin, bohužel stejně dobrý nápad jako my dostalo dalších milion lidí, pochopila jsem ve chvíli, kdy jsme se začali přibližovat parkovišti. Když jsme stáli ve frontě s košíkem plným sazenic, mulčovací kůry a palubek, necítila jsem se moc dobře, všichni měli roušky a my dokonce i gumové rukavice, ale byl to hodně zvláštní pocit.

Ten však ustal, když jsme dojeli domů, věci vyložili a já se mohla konečně pustit do práce. Teploměr ukazoval, že už to pomalu bude na koupání, vzduch voněl a hlína příjemně hřála. Martin nadával na palubky a Zuzka, naše hvězda, se opalovala v plavkách, asi abychom viděli, jak naším snažením opovrhuje. Až teď jsem si uvědomila, že jsme po příjezdu odložili roušky, jsme venku bez nich, ale co, kdyby přišel někdo ze sousedství na kus řeči, tak si roušku vezmu. Navíc ten pocit volně dýchat krásný, voňavý, jarní vzduch byl jedinečný.

Domů nás zahnalo až rychlé večerní ochlazení. Příjemně utahaní jsme se dívali na zprávy, kde jsme se dozvěděli, že jsme pomalu nesvéprávná a zavrženíhodná individua, když jsme byli nakupovat a že jen ohrožujeme své okolí možnou nákazou koronavirem. Když Zuzka přispěchala s informací, že tohle si myslí i její Facebook, měli jsme to kompletní. Ta míra agresivity mě překvapila, ale ještě trochu více Zuzka, která si při šermování mobilem před mým obličejem škrábala flíček na levé ruce.

Ukaž, co to tam máš? Zuzka měla na ruce to znaménko už nějaký čas, ostatně mám ho také. Ale to její teď bylo trošku větší a rozdrážděné tím, jak si jej škrábala. Hrklo ve mně, maminka na melanom zemřela a Martinova rodina s tím měla také problémy. Všechny poučky, jak poznat „podezřelé“ znaménko, jsem znala, ale stejně sedím s mobilem v ruce a hledám znovu všechny. Potřebovala jsem mít jistotu, půjdeme k naší dermatoložce volala jsem směrem k Zuzčině pokoji. „Neordinuje – korona,“ huhlal mi pokoj zpět. Měla jsem strach, tak jsem si šla na zahradu zapálit a napsala Jarce, sousedce, která bydlí ob tři baráky od nás. Psaly jsme si zase dlouho do noci a semlely všechno, včetně toho možného melanomu na Zuzčině ruce.

www.virtualniklinika.cz - přišlo mi v smsce jako Jarčina odpověď na mé obavy. Rozklikla jsem odkaz a vyplnila spolu se Zuzkou formulář s jejími údaji a vše potvrdila, poté jsem zkusmo dala zahájení živého rozhovoru s lékařem. V tom mluvím se skutečným panem doktorem, popisuji, o co jde a předávám telefon Zuzce. Ta při hovoru fotí svým telefonem znaménko a posílá jej lékaři. Po chvíli dostáváme uklidňující zprávu, velmi pravděpodobně nejde o melanom, ale zároveň jsme pozvány na dermatologickou prohlídku, kdyby naše ordinace byla déle zavřená.

Usmívám se, když jsme Zuzce k Vánocům vybírali telefon tvrdohlavě hlídala rozlišení a počty pixelů foťáku v telefonu, ty se teď doktorovi z Virtuální kliniky hodily. Tvrdohlavost bude mít po mě, teď už jen aby přišla na chuť těm záhonům.

Komentář lékaře:

Doba „koronavirová“ příliš nepřeje preventivním vyšetřením a prohlídkám. Vyšetření kožních znamének patří mezi jedno z vyšetření, které by měl každý pacient u svého kožního lékaře absolvovat jednou za rok. Ve Virtuální klinice je kromě videokonzultace i možnost zasílat fotografie, což je výhodné právě u kožních obtíží. Samozřejmě není možné na dálku provést odborné dermatoskopické vyšetření ani odebrat vzorek tkáně atp. Naši lékaři však zhodnotí váš kožní problém, doporučí další postup a pomohou s objednáním ke specialistovi.

MUDr. Petra Bomberová Kánská, vedoucí lékařka Virtuální kliniky EUC