Dary a registrace

Chce lékař sponzorský dar nebo registrační poplatek? Za péči placenou z veřejného zdravotního pojištění nesmí chtít ani korunu! „Pokud jde o péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, pak rozhodně takové poplatky nebo dary vyžadovat nemůže a vy byste na to přistoupit neměli,“ potvrzuje výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada.

Pokud ale jde o péči, kterou pojišťovna nehradí (např. plastická operace kvůli hezčímu nosu), pak platí smluvní volnost.

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada
Autor: szcpr.cz

Výhrůžky vyřazením

Hrozí vám doktor vyřazením evidence kvůli nezaplacenému poplatku? Na nic takového nemá právo a vy se můžete obrátit na svou zdravotní pojišťovnu.

Vnucování konkrétního zařízení

Nutí vás lékař, abyste nějaký úkon (např. odběr krve) absolvovali v konkrétním zařízení? Ptejte se na důvod.

„Pro pacienta platí svobodná volba zdravotnických zařízení a nic by nemělo bránit tomu, aby si pacient zvolil pro něj nejlepší,“ říká ředitel Balada. V řadě případů má ale lékař pro své doporučení důvody a je vhodné jej respektovat.

Odmítnutí odborného vyšetření

Máte zdravotní problémy, které váš praktický doktor zlehčuje a odmítá vám vystavit doporučení k odbornému lékaři? Nenechte se odradit! Ke specialistovi se můžete objednat i bez jeho doporučení.

„Nicméně už kvůli dostatku podkladů o vašem zdravotním stavu a předchozí léčbě je výrazně lepší mít s sebou od svého praktického lékaře zprávu. A když už píše zprávu, napíše rovnou i příslušnou žádanku o vyšetření,“ uvádí Martin Balada.

Pokuta za nedodržení termínu

Někteří lékaři pokutují pacienty, kteří se bez omluvy nedostavili ve sjednaném termínu, případně chtějí peníze za velké množství omluv. Když ale o jejich »pokutových pravidlech« víte, zaplatit musíte. „Pokud jste si takové podmínky s poskytovatelem srozumitelně a jasně dohodli, pak je tento požadavek možný,“ připouští ředitel Balada.

Konec evidence

I pacient má své povinnosti. A když je neplní, může ho doktor vyřadit ze své evidence, například když s lékařem nespolupracuje nebo odmítá péči. „Lékař o tom musí pacientovi ovšem vydat písemné potvrzení včetně uvedení důvodů,“ vysvětluje ředitel Balada.

Lékař ale pacienta nesmí vyřadit z evidence bez jeho vědomí, jinak se vystavuje riziku pokuty. Pokud vás lékař vyřadil z evidence, trvejte na písemném potvrzení včetně zdůvodnění. Stěžovat si můžete u své zdravotní pojišťovny, případně na příslušném správním orgánu (obvykle krajský úřad).

Víte, že...

...praktického lékaře můžete měnit jednou za tři měsíce a je povinen předat vaši veškerou dokumentaci svému nástupci?

...jednou za rok si můžete vyžádat od své zdravotní pojišťovny přehled údajů o poskytnuté zdravotní péči? 

Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové e-nechopenky

Video
Video se připravuje ...

Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové e-nechopenky Jakub Veinlich, Lukáš Červený