Usilují proto o snížení věkové hranice screeningu ze současných 50 na 45 let. Diskutovat o tom budou na 36. českém a slovenském gastroenterologickém kongresu v Praze.

„V současné době doporučujeme screening v naší zemi lidem ve věku 50 let. Statistická data nám ale ukazují, že ze screeningu mohou významně profitovat už i osoby mladší, již od 45 let. Snížení věkové hranice pro vstup do screeningu je celosvětovým trendem, na který musíme reagovat,“ říká předseda České gastroenterologické společnosti doc. MUDr. Ondřej Urban, Ph.D.

Varovné příznaky

Mezi obvyklé příznaky rakoviny tlustého střeva a konečníku patří krev ve stolici, zácpa, hubnutí, bolesti břicha i chudokrevnost. Velmi hubení lidé si mohou v některých případech dokonce nádor sami nahmatat.

Nemoc ohrožuje více muže než ženy, a to především ve věku od 45 let výše. Rakovinu tlustého střeva odhalí vyšetření na okultní (okem neviditelné) krvácení do stolice nebo kolonoskopie.

Nebezpečné polypy

Při screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku nehledají lékaři jen nádory, ale také polypy. Z těchto nezhoubných výrůstků na sliznici postupem času nádory totiž vznikají. Jestliže lékař výrůstek zavčas odstraní, předejde tak jeho přeměně ve zhoubnou variantu. „Člověk, který má polypy ve střevě většinou vůbec nic netuší, nijak se totiž navenek neprojevují. Odhalujeme je pouze díky preventivnímu vyšetření, které je určeno právě osobám bez příznaků, tedy zdánlivě zdravým. Polypy pak gastroenterolog odstraní bezbolestně v průběhu koloskopického vyšetření,“ vysvětluje doc. Urban.

Obávaná kolonoskopie

Lidé často prohlídku tlustého střeva odkládají kvůli obavám z koloskopie, při které jim lékaři zavedou sondu do střeva přes konečník. Kamera na konci přístroje snímá to, jak střevo vypadá a lékař prostřednictvím sondy dokáže také odebrat vzorek pro analýzu. Koloskopie je většinou provedena po aplikaci utišující injekce, celková anestezie je potřebná jen výjimečně.

Ti, kteří se přesto koloskopie bojí, mohou využít radiologické vyšetření neboli virtuální kolografii, která je však v širším měřítku méně vhodná pro radiační zátěž.

Kapslová metoda

Nově je dostupná i kapslová metoda. Pacient spolkne kapsli o velikosti bonbonu, která se ve střevě aktivuje a na obrazovku lékařům nasnímá střevní prostředí. „Nevýhodou je, že střevo pouze nafotí, ale neumí odebrat vzorek tkáně. Kapslovou metodu navíc pacientům nehradí pojišťovny. Vyšetření stojí přibližně 20 tisíc korun,“ uvádí doc. Urban.

Úmrtnost menší o třetinu

Informovanost o rizicích rakoviny tlustého střeva a konečníku se podle lékařů za poslední léta rapidně zvýšila. A za posledních 10 let klesla úmrtnost na toto onemocnění o třetinu. „Na výsledcích se kromě populačního screeningu podílí také změna životního stylu po pádu komunistického režimu. Při řešení problematiky screeningu spojilo síly několik odborností, vedle gastroenterologů jsou to praktičtí lékaři, gynekologové, biochemici, chirurgové a onkologové. Výsledky screeningu kolorektálního karcinomu řadí Českou republiku do absolutní světové špičky preventivní medicíny,“ uzavírá doc. Urban.

VIDEO: Jak probíhá kapslová kolonoskopie?