Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak poznám, že piju alkohol bezpečně? Mohu včas odhalit demenci v rodině? Odborníci odpovídali na telefonu Blesku

/
  • Odborníci na telefonu Blesku odpověděli na desítky telefonátů.
    13. listopadu 2019 ● 05:10

    Návštěva špičkových lékařů v redakci Blesku vyvolala obrovskou vlnu zájmu. Volající se ptali na lékovou problematiku, možnosti očkování, ženy se svěřovaly se svými obavami z rakoviny prsu. Přečtěte si nejzajímavější odpovědi na palčivé problémy.

  • 1.

    Neužíváme léky pravidelně ani ve správný čas

    Odpovídal  Mgr. Ondřej Šimandl, EUC Lékárna praha- Plaňanská, Ústav farmakologie II. LF UK

     

    Jaké největší chyby dělají lidé při užívání léků?

     

    Je jich celá řada – vědomých i nevědomých, počínaje nesprávným uchováváním léčiv a konče nerespektováním doporučení zdravotníka. Pacienti často vědomě mění dávkový režim při užívání léků, tedy záměrně buď zvyšují (např. léky proti bolesti), nebo ještě častěji snižují / neužívají své léky (zejm. léky na snížení krevního tlaku, cukru nebo cholesterolu) dle rady lékaře či lékárníka. Mnohdy rovněž pacienti neužívají své léky pravidelně nebo je neužívají ve správný čas.

    Mgr. Ondřej Šimandl
    Autor: Tonda Tran

    Kde se dozvím, zda mi kombinace léků může škodit?

     

    Prvním místem, kde se můžete dozvědět o tom, zda je pro vás daná kombinace léků vhodná či nikoli, je lékárna nebo ordinace lékaře. Jen vysokoškolsky vzdělaný zdravotník je schopen komplexně posoudit riziko a případný klinický dopad dané kombinace léčiv na váš zdravotní stav. Rovněž lze využít služeb některého z poradenských center. Ať už to budou lékárny, které poskytují rozšířenou konzultační činnost – viz www.lekarnici.cz, nebo tzv. Léková informační centra, obvykle fungující při velkých nemocnicích. Řadu užitečných a kvalitních informací naleznete i v příbalovém letáku daného léčivého přípravku, a to zejm. v kapitole 2.

     

    Mohu získat informace o lékových kombinacích na internetu?

     

    K informacím o lékových interakcích uváděným na internetu je nutné přistupovat s opatrností. Řada různých webů nabízí analýzu lékových interakcí s různými závěry a nelze se proto na ně zcela spolehnout. Lékárníci, kteří se této problematice věnují, mají k dispozici celou řadu aktuálních informačních zdrojů, vč. internetových, a jsou tedy schopni racionálně zhodnotit i lékové interakce a individuální vlivy, které mohou v analýze sehrávat zásadní roli.

     

    Je pravda, že nesmím jíst žádnou zeleninu, když užívám warfarin?

     

    Tento mýtus samozřejmě zcela pravdivý není.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Dnešní horoskopy