ONLINE CHAT
Platí pro děti stejná opatření co se týče přípravy organismu na dovolenou jako pro dospele? nebo musím pouzívat nejake detske pripravky?(šíma)
Foto
Děkuji za dotaz. Určitě bych doporučoval zohlednit věk dítěte.
Pane doktore, mívám problémy se zažíváním nejenom v zahraničí, ale i doma. Zkoušela jsem vše možné i nemožné, ale zatím bez úspěchu. Známá mi doporučila užívání probiotik. Nevím ale, které si vybrat. Je jich na trhu opravdu spousta. Máte nějaký tip, který se vám osvědčil ve vaší praxi?(Veronika)
Foto
Děkuji za dotaz. Velice kvalitní probiotika jsou od české firmy Generica. Koukněte na netu.
Zdravím vás pane doktore a přeji hezký den, za měsíc letím do exotické země. Vždy se snažím se na dovolenou řádně připravit, ale mnohdy opravdu trpím (zejména střevně). Jak můžu svůj zažívací aparát a imunitu nejlépe připravit na změnu prostředí?(alan)
Foto
Děkuji za dotaz. Jednou z možností je s předstihem začít užívat probiotika a s sebou rozhodně nějaký lék na průjem (např. Imodium, Reasec).
DObrý den, pane doktore, nedávno jsem užíval ATB a bylo mi z nich poměrně zle. Můj praktik mi řek, že jsem měl používat i probiotika. Máte nějaké doporučení? Nikdy jsem to ještě nebral...(Olda Novák)
Foto
Děkuji za dotaz. Jedna věc jsou probiotika, druhá věc je, abyste nebyl na dané antibiotikum alergický. Může se jednat o tzv gastrointerstinální intoleranci na užívané antibiotikum, tj. že Vám toto antibiotikum stran zažívacího traktu nevyhovuje. Probiotika mám rád, ve své praxi je také doporučuji, ale ne všichni pacienti je kvitují.
Dobrý den, jak prosím probíhá, když mě v zahraničí (Asie) kousne pes, který není očkovaný proti vzteklině? Já očkovaná jsem, ale slyšela jsem, že se pak musí zraněný přeočkovat, a že to je dost bolestivé?....je to pravda?(olina)
Foto
Děkuji za dotaz. Očkování proti vzteklině je na místě. Otázkou není ale jenom samotná vzteklina, ale i rána po pokousání (infekce).
Dobrý den, pane doktore. Chystám se s rodinou do Egypta a ráda bych s sebou měla všechny potřebné léky. Co určitě nesmím zapomenout? Děkuji za odpověď. (Monika)
Foto
Děkuji za dotaz. 1. léky na průjem, 2. léky na nevolnost, 3. běžné analgetikum.
Zdravím vás, zajímalo by mě, jestli jsou nějaké léky, které bych si s sebou rozhodně neměl brát na dovolenou, protože by mi je na letišti zabavili? Musím si s sebou brát často antibiotika, protože bývám nemocný. Díky(honzík)
Foto
Děkuji za dotaz. Pokud se jedná o léky pro Vaše použití, neměl by být problém. Otázkou jsou léky ze skupiny psychofarmak a opiátů. Zde byl bych obezřetný.
Hezké odpoledne, letěl jsem s rýmou, když letadlo vzlétlo, hrozně mě rozbolela hlava. Po přistání se to uklidnilo. Souvisí to s vyrovnáváním tlaku v dutinách, nebo jsem hypochondr, jak se domnívá moje manželka? O.(Ondrej)
Foto
Děkuji za dotaz. Určitě je správná ta Vaše úvaha než manželčina.
Hezký den, pane doktore, jaké máte zkušenosti s užíváním probiotik? Je to k něčemu?(petr)
Foto
Děkuji za dotaz. S probiotiky mám velice dobrou zkušenost, i osobní. Rád je pacientům doporučuji s cílem podpořit obranyschopnost nejen lokálně v zažívacím traktu, ale i systémově.
Jsou typy léků, které je doporučováno uchovávat v lednici, když ale cestuji, tak tu možnost samozřejmě nemám. Chtěl bych se proto zeptat, jestli je to pro ty léky velký problém, když je třeba týden nemám možnost strčit do lednice. (Slávek M. )
Foto
Děkuji za dotaz. Léky v tabletové, práškové či tekuté formě není nutné skladovat v lednici. Co se týče čípkové formy, postačuje pokojová teplota. Při extrémních vysokých teplotách je samozřejmě lednice vhodnější.
Vážený pane doktore, na konci roku se chystám do jv Asie. Na co bych si měl dát pozor. Pokud hraje roli věk, je mi 55. (Anna)
Foto
Děkuji za dotaz. Rozhodně doporučuji se zkontaktovat s vakcinačním centrem a domluvit si, která očkování jsou potřebná před vycestováním do jv Asie.
Hezký den, pane doktore, trpím na různé zánětlivé problémy, když jsem u moře. Můžu se proti těmto problémům preventivně nějak ubránit ještě doma v Česku? (simona)
Foto
Děkuji za dotaz. Určitě ano. Preventivně lze užívat nejrůznější preparáty stimulující naší obranyschopnost, vitamíny počínaje a konče probiotiky.
Dobrý den, jaký je základní balik léků, ktery mi stací na cestu po Evrope? (jarda)
Foto
Děkuji za dotaz. Běžně dostupné analgetikum (Paralen nebo Brufen), lék proti nevolnosti (např. Torecan supp.), lék proti průjmu (např. Imodium, Reasec) a ev. antibiotikum.
Dobrý den, proč mám vždycky v zahraničí na dovolené střevní potíže?(jana)
Foto
Děkuji za dotaz. Jednou z nejčastějších příčin střevních obtíží na dovolené jsou jiné stravovací návyky, než na které jsme zvyklí, jiná skladba stravy, obvykle se setkáváme s puchutinami, které známe velmi okrajově.
Dobrý den, pane doktore. Můžu přes hranice vozit jakékoliv léky, nebo potřebuju nějaké povolení? a stačí v češtině? Díky MIlan(Milan)
Foto
Děkuji za dotaz. Do zahraničí by neměl být problém vycestovat s léky, které užíváte Vy, co by pacient. Doporučuji si udělat jmenný seznam včetně poznámky, na co daný lék užíváte.