Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Znáte kadeřávek? Má víc železa než steak a připravíte z něj i chipsy!

/
  • kadeřávek
    28. března 2019 ● 10:08

    Stejně jako před pár lety »vtrhlo« do obchodů avokádo a bylo všude od potravin až po drogerii, tak v poslední době začíná být v této pozici kadeřávek... Má více železa než steak, více vápníku než mléko a nejvíce vitaminu K ze všech listových zelenin! 

  • 1.

    Vitaminovy elixír

    Oficiální název tohoto zeleného zázraku je kapusta kadeřavá, někdo používá výraz jarmuz či zimní kapusta, a jedná se o bylinu, u které se sklízejí mladé listy a stonky. A jak už název napovídá – zacházet s ní můžete jako s kapustou. Kadeřávek obsahuje celou řadu vitaminů – A, kromě B12 všechny ze skupiny B, vitamin C, vitamin E, který chrání buňky před volnými radikály... Dá se tedy říci, že tyto zelené listy mají v sobě doslova koktejl plný vitaminů, který je navíc obohacený i o minerály – draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

    Zmrzlé listy kadeřávku sbírejte opatrně, abyste je nepomačkali
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Posiluje srdce a ledviny

    Díky vitaminům a minerálům, které kadeřávek obsahuje, posílíte jeho konzumací srdce a ledviny. Také pečuje o naši pleť a vlasy, působí příznivě na růst kostí a v neposlední řadě prý i pomáhá chránit před rakovinou. Je to velmi otužilá rostlina, a pěstovat se tak může i v zimě. Proto se uchytil název zimní kapusta. Listy kadeřávku rostou ve volné růžici na vysokém košťálu, na rozdíl od klasické kapusty, kterou známe z české kuchyně, kde listy tvoří hlávku.

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Kdy vysévat?

    Semena pravého kadeřávku vyséváme v polovině jara do 1 cm hluboké rýhy. Potom sazeničky vyjednotíme na 5 cm, aby měly dost místa a zesílily. V létě je přesadíme na připravené konečné stanoviště ve sponu 60 x 60 cm. Dobře ušlápneme zeminu kolem kmínku a zaléváme, dokud pevně nezakoření.

    Kadeřávek chutná ještě lépe, když ho přejde mráz.
    Autor: Ludmila Dušková

  • 4.

    Kadeřávek v kosmetice

    Vyzkoušejte pleťovou masku


    Stačí nám tři ingredience a unavená a vysušená pleť dostane vitaminovou »injekci« od kadeřávku.

     

    Potřebovat tedy budeme: 3 až 4 listy této kapusty, jednu čajovou lžičku kvalitního olivového oleje a jednu polévkovou lžíci nějakého citrusového džusu (nejlepší je citronový).

     

    Všechny ingredience rozmixujeme a následně směs ihned naneseme na obličej. Vyrobenou hmotu necháme působit 15 až 20 minut a poté obličej opláchneme teplou vodou.

    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Kadeřávek v kuchyni

    Chceme ochutnat kadeřávek a netroufáme si třeba hned na kapustové karbanátky? Pak zkusme tento salát.

     

    Na něj budete potřebovat: 500 g listů kadeřávku, kelímek zakysané smetany, lžíci olivového oleje, lžíci citronové šťávy, špetku soli.

     

    Listy očistíme, omyjeme a posekáme. Podusíme na oleji doměkka (čas se může velmi lišit podle druhu použitého kadeřávku, u toho klasického je to až čtyřicet minut). Poté dle chuti osolíme a zakápneme citronovou šťávou a nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Zdravé chipsy z kadeřávku


    Tak zkuste tuto zdravější verzi. Potřebovat budeme jeden kadeřávek, 160 ml kokosového mléka a hrst sezamových semínek.

     

    Troubu nejdříve nastavíme na 150 °C. Listy pečlivě opereme, osušíme a natrháme na kousky. Kokosové mléko spolu se semínky smícháme a v této lázni vykoupeme natrhaný kadeřávek. Ten pak rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme tak 25 minut. 

    kadeřávek
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy