Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jaké ovoce ke svačině? Velký přehled podle zdravotních účinků!

/
  • Často jíme ovoce při dietě, ale to je chyba!
    8. března 2019 ● 09:24

    Tak schválně, jaké ovoce jste si dnes vybrali ke svačině?  Uvařili jste si v rámci pitného řežimu šípkový čaj nebo nakapali do vlažné vody citrón? Přírodní lékárna je často lepší než ta skutečná. Mrkněte, jak nám ovoce pomáhá...

  • 1.

    Jablka

    Nejsou energeticky vydatná, protože mají až 85 % vody. Obsahují pektiny, to je druh vlákniny, která snižuje cholesterol v krvi, výborně léčí průjmy a zácpu.

     

    ■ Tip č. 1: Každý by si měl občas udělat třídenní očistnou jablečnou kúru, při které se jí tři dny pouze jablka, asi 1,5 kg denně a pije se 2,5 l vody.

     

    ■ Tip č. 2: Také ocet z jablečné šťávy je velmi bohatý na minerály, a to hlavně: draslík, fosfor, vápník. Lze ho koupit v prodejnách zdravé výživy.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Hrušky

    Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C. Obsahují také sodík, draslík a chlor. Jsou velmi vhodné při chorobách krevního tlaku a ledvin. Obsah pektinu a tříslovin chrání sliznice žaludku a střev. Mají močopudné účinky.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Šípky

    Jsou ceněny pro vysoký obsah vitaminu C a E. Není snad nic lepšího než si na podzim, v zimě i na začátku jara uvařit šípkový čaj. Výborně chutná a zvyšuje imunitu.

    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Hroznové víno

    Slupky z nich jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají proti ochablosti střev, působí proti zácpě, odvodňují a zbavují toxinů. Hrozny urychlují i průchod moči a tak vyplavují bakterie a mírní záněty ledvin. Obsahují vitaminy skupiny B a vitamin C, mangan, hořčík a draslík.

    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Ostružiny

    Obsahují hodně vitaminu C, hořčíku a mědi. To posiluje vaziva a stěny cév a působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.

    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Grapefruity

    Urychlují látkovou přeměnu, usnadňují trávení tuků, povzbuzují vyměšování žluči a pomáhají při hubnutí. 

    Autor: Profimedia

  • 7.

    Citrony

    Obsahují vitamin C a látky, které ničí mikroorganismy. Proto si citronovou šťávou vyplachujte ústa při bolestech v krku či zánětech.

    Autor: iStock

  • 8.

    Banány

    Jsou dost výživné. V nich obsažené pektiny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou zdrojem důležitých vitaminů skupiny B a z minerálů obsahují draslík a hořčík.

    Autor: istock.com

Dnešní horoskopy