Jaké ovoce ke svačině? Velký přehled podle zdravotních účinků!
-
Tak schválně, jaké ovoce jste si dnes vybrali ke svačině? Uvařili jste si v rámci pitného řežimu šípkový čaj nebo nakapali do vlažné vody citrón? Přírodní lékárna je často lepší než ta skutečná. Mrkněte, jak nám ovoce pomáhá...
- 1.
Jablka
Nejsou energeticky vydatná, protože mají až 85 % vody. Obsahují pektiny, to je druh vlákniny, která snižuje cholesterol v krvi, výborně léčí průjmy a zácpu.
■ Tip č. 1: Každý by si měl občas udělat třídenní očistnou jablečnou kúru, při které se jí tři dny pouze jablka, asi 1,5 kg denně a pije se 2,5 l vody.
■ Tip č. 2: Také ocet z jablečné šťávy je velmi bohatý na minerály, a to hlavně: draslík, fosfor, vápník. Lze ho koupit v prodejnách zdravé výživy.
- 2.
Hrušky
Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C. Obsahují také sodík, draslík a chlor. Jsou velmi vhodné při chorobách krevního tlaku a ledvin. Obsah pektinu a tříslovin chrání sliznice žaludku a střev. Mají močopudné účinky.
- 3.
Šípky
Jsou ceněny pro vysoký obsah vitaminu C a E. Není snad nic lepšího než si na podzim, v zimě i na začátku jara uvařit šípkový čaj. Výborně chutná a zvyšuje imunitu.
- 4.
Hroznové víno
Slupky z nich jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají proti ochablosti střev, působí proti zácpě, odvodňují a zbavují toxinů. Hrozny urychlují i průchod moči a tak vyplavují bakterie a mírní záněty ledvin. Obsahují vitaminy skupiny B a vitamin C, mangan, hořčík a draslík.
- 5.
Ostružiny
Obsahují hodně vitaminu C, hořčíku a mědi. To posiluje vaziva a stěny cév a působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.
- 6.
Grapefruity
Urychlují látkovou přeměnu, usnadňují trávení tuků, povzbuzují vyměšování žluči a pomáhají při hubnutí.
- 7.
Citrony
Obsahují vitamin C a látky, které ničí mikroorganismy. Proto si citronovou šťávou vyplachujte ústa při bolestech v krku či zánětech.
- 8.
Banány
Jsou dost výživné. V nich obsažené pektiny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou zdrojem důležitých vitaminů skupiny B a z minerálů obsahují draslík a hořčík.