Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Snowboard, nebo lyže? Pravda o tom, který ze sportů je pro naše tělo prospěšnější

/
  • Po lyžování i snowboardu myslete na svoje svaly.
    13. ledna 2019 ● 06:00

    Vyrážíte na lyže nebo snowboard v domnění, že kromě zábavy uděláte i něco prospěšného pro své zdraví? Tak pozor, abyste si spíš neublížili! Nehrozí nejen zlomeniny, ale třeba i špatné zatěžování svalstva.

  • 1.

    Lyžování je pro tělo přirozenější

    Lyžování je přirozenější, je totiž více podobné chůzi. A to jednak tím, že při něm směřujete čelem vpřed, tak i pohybem dolních ale i horních končetin. „Stejně tak lyže působí velmi dobře na stabilizaci těla a končetin, které musí vyrovnávat zatížení působící na člověka při sjezdu. Na snowboardu se pohybujeme bokem vpřed s pevně připnutýma nohama. To je nefyziologický pohyb nejen u dolních končetin, ale i v oblasti trupu a páteře,“ upozorňuje primářka Michaela Tomanová.

    ...
    Autor: archiv

  • 2.

    Snowboardisté, pozor na ruce!

    Zranění u jednotlivých sportů jsou rozdílná. U snowboardu se jedná nejčastěji o pohmoždění či zlomeniny zápěstí, způsobené snahou snowboardisty zbrzdit pád právě pomocí rukou.

     

    U lyžařů jsou nejčastější poranění kolen, která jsou při sjezdu, a především při pádech, silně přetěžována. Častými jsou také úrazy v oblasti ramen v důsledku pádů i střetu s druhým lyžařem. To dochází obvykle k pohmožděninám, v horším případě k vykloubení nebo zlomenině.

    ss
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Strečink je to pravé

    Lyžování i snowboard jsou pořádnou zátěží na vaše svalstvo. Když se vrátíte z kopce, nezapomeňte je proto pořádně protáhnout. Ideální je strečink. Vaše tělo vám poděkuje! „Kompenzace fyzické zátěže je určitě nutnou podmínkou každé pohybové aktivity. U obou sportů je zatěžováno především svalstvo dolních končetin a trupu. Důležité je proto jejich protažení,“ upozorňuje Tomanová.

    Důležité je zahřát před tréninkem svaly.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Co je pro děti lepší?

    Pro děti je více náročná jízda na snowboardu právě kvůli pevně připnutým nohám bez možnosti jejich pohybu. To je pro děti velmi nepřirozený pohyb, na který si budou muset určitý čas zvykat.  Učení na lyžích je proto přirozenější. Pokud uvažujete, s čím u svých ratolestí začnete nejdříve, lyže jsou jasnou volbou.

    Zdroj: Infinity Clinic

    ...
    Autor: iStock

Dnešní horoskopy