Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Geniální jablko: 6 rad, proč ho jíst + recept na domácí ocet

/
  • 15. listopadu 2018 ● 11:36

    Máte pocit, že vás jablka už „nebaví“? Že se v záplavě exotického ovoce trochu ztrácejí? Přesvědčíme vás, že si svoje místo na výsluní zaslouží! Stačí přitom sníst jen jedno denně.

     

  • 1.

    Mírní kašel

    Flavonoidy a vláknina obsažená v jablkách je prospěšná pro plíce a umí redukovat chronický kašel, který je typický zejména pro kuřáky.

     
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Spojenec proti tloušťce

    Jablka obsahují málo kalorií, ale zato mají velký obsah vlákniny, proto dodávají pocit sytosti. Snězte 3 jablka denně (nejlépe místo jednoho jídla) a uvidíte, že za pár týdnů pocítíte rozdíl (až 2 kg úbytku na váze).

     
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Chrání játra a střeva

    Flavonoidy, které jsou obsažené v jablku, účinně předcházejí rakovině tlustého střeva a jater. Obsahuje také fytonutrienty, což jsou látky, které dokonce dokážou ničit rakovinotvorné buňky.

    Autor: istock.com

  • 4.

    Nepohrdejte ani slupkami

    Nejíte jablečné slupky? Je v nich spousta vitaminů, ale pokud vám nechutnají, uvařte si z nich čaj. Ovšem ideálně z těch, co jsou bio! Postup: Oloupejte slupku z jednoho jablka a zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát, sceďte a pijte teplé.

    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Budete mít »pamatováka«

    Jablka zlepšují paměť a schopnost učit se. Antioxidanty obsažené v jablkách způsobují, že náš mozek stárne pomaleji. Nutrienty zabraňují degenerativním onemocněním mozku, jako je třeba Alzheimerova choroba.

    Autor: iStock.com

  • 6.

    Pleťová maska z jablka

    Tato maska vyčistí a stáhne póry a hydratuje pleť.

    Budete potřebovat: jablko, lžička bílého jogurtu, lžička medu, lžička ovesných vloček, půl lžičky mleté skořice.

     

    Postup: 1 zralé jablko oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, smíchejte se lžičkou bílého jogurtu, lžičkou medu, lžičkou ovesných vloček a půl lžičky mleté skořice. Naneste na obličej a nechte působit 15 minut. Poté smyjte vlažnou vodou.

    Autor: istock.com

  • 7.

    Jablečný ocet je zázrak

    Budete potřebovat: 10 kg jablek, ½ kg cukru krupice

     

    Postup: Do desetilitrového kbelíku naloupejte slupky z jablek i s malou částí dužiny. Na světlý ocet použijte světle žlutá zralá jablka, na ocet růžový jablka červená.

    Potom do kbelíku přilijte slazenou vodu, cukru cca 500 gramů a vody tolik, aby byly jablečné slupky ponořené. Do jablečných slupek zapíchejte pár čistých, kůry zbavených bukových třísek.

    Poté tři týdny vrchní vrstvu průběžně promíchávejte čistou vařečkou a stlačujte slupky dolů. Slupky uchovávejte pod plátnem na teplém místě.

    Po třech týdnech v teple by mělo být kvašení u konce. Tekutinu slijte, několikrát přeceďte přes pláno, ocet pak rozlijte do lahví a používejte podle potřeby.

     

    Jablečný ocet je zdrojem minerálů a vitaminů, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení a obranyschopnost organismu, pomáhá při hubnutí a snižuje cholesterol.

    Autor: iStock.com

Dnešní horoskopy