Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chytrá mincovna: Kolik opalovacího krému opravdu potřebujete? Nešetřte a mažte!

/
  • Kolik potřebujete opalovacího krému? Rozhodně s ním nešetřete, radí MUDr. Petr Arenberger
    28. července 2018 ● 06:00

    Někteří z nás v létě vůbec nepoužívají ochranné opalovací krémy. A to ani na dovolené u moře. Jiní se zase mažou, ale nanesou na sebe malé množství prostředku, který je pak nechrání tak, jak by měl.

    Možná vás to překvapí, ale měli bychom na 1 cm čtvereční kůže nanést 2 ml krému. Nic vám to neříká? Přibližně to znamená, že na plochu těla spotřebujete 6 čajových lžiček.

    „Jeden krém o obsahu 100 ml vám vystačí na dva až tři dny! Také je důležité se namazat půl hodiny před pobytem na slunci a po příchodu na pláž se natřít znovu. A domazávat ochranný krém by se mělo každé dvě hodiny,“ vysvětluje dermatolog profesor MUDr. Petr Arenberger. To znamená, že na týdenní dovolenou bychom si měli zabalit 200 ml opalovacího krému pro jednu osobu! A to je určitě mnohem víc, než si běžně vozíme.

     

  • 1.

    Nos, uši a pokožka zakrytá vlasy

    Nos se velmi často spálí. A i na něm se objevuje rakovina kůže, jejíž léčba je často deformující. Nos ochraňme množstvím krému odpovídajícím pětikoruně. Stejným množstvím namažme i uši, hlavně boltce. A nezapomeňme stejně ošetřit ty části kůže, které překrývají vlasy – to znamená čelo, krk a dolní čelisti

    Množství opalovacího krému pro nos, uši a pokožku zakrytou vlasy
    Autor: scom, Michal Protivanský

  • 2.

    Tvář

    Na obličej používejme krémy (50 SPF) s vysokým faktorem, a to v množství dvou dvacetikorun. Pozor na okolí očí, ochranné přípravky mohou způsobit slzení a svědění. Proto si oči chraňme i slunečními brýlemi.

    Množství opalovacího krému pro ramena či tvář
    Autor: scom, Michal Protivanský

  • 3.

    Paže a nohy

    I když ruce od loktů směrem k dlaním jsou častěji vystavovány slunci a málokdy se spálí, je potřeba je chránit. Ošetříme tedy každé předloktí množstvím jedné desetikoruny. Na nohou se zase u žen nejčastěji tvoří rakovina kůže, proto by se měla stehna namazat množství velikosti desetikoruny a lýtka také.

    Množství opalovacího krému pro paže a nohy
    Autor: scom, Michal Protivanský

  • 4.

    Záda

    Na záda je třeba použít množství odpovídající dvěma padesátikorunovým mincím. Tak budou správně chráněna. Vždyť právě zde se objevuje nejčastěji melanom (zhoub- ný nádor kůže) u mužů. Nezapomeňme, že pokud ležíme na ručníku nebo lehátku, ochranný krém se otře a je potřeba použít znovu stejné množství krému.

    Množství opalovacího krému pro záda
    Autor: scom, Michal Protivanský

  • 5.

    Ramena

    Ramena jsou velmi zranitelná, většinu roku jsou totiž zakrytá oblečením. Pokožka zde má méně melaninu, a proto se ramena spálí jako první. Na ramena nanášíme množství krému odpovídající dvěma dvacetikorunovým mincím.

    Množství opalovacího krému pro ramena či tvář
    Autor: scom, Michal Protivanský

  • 6.

    Břicho

    Pokožka na břichu je slunečním zářením hodně ohrožena, protože kromě opalování ji běžně slunci nevystavujeme. Odborníci proto radí tuhle část těla zpočátku zakrýt, pak nanést krém velký jako dvacetikoruna a pokožku na několik minut vystavit slunci.

    Množství opalovacího krému pro břicho
    Autor: scom, Michal Protivanský

  • 7.

    Pleš

    Kdo je plešatý, neměl by na lebce šetřit krémem – měl by použít množství o velikosti padesátikoruny. Někteří muži na ochranu pokožky hlavy nemyslí a opět si tak koledují o rakovinu kůže. Kdo se nechce mazat, měl by nosit klobouk. Baseballová čepice je také v pořádku, ideální je panama klobouk, který chrání uši, krk i obličej.

    Množství opalovacího krému pro pleš
    Autor: scom, Michal Protivanský

  • 8.

    Hrudník

    Hrudník natřeme krémem velikosti jedné padesátikoruny, krk desetikorunou. Na prsou a dekoltu páchá slunce největší škody. Objevuje se tu hlavně sluneční alergie. A je potřeba myslet na to, že část hrudníku a krku jsou slunci vystaveny téměř pořád, nejen při cíleném opalování. Ženy už si zvykly chránit si kvůli tvorbě vrásek obličej vysokým UV faktorem, na krk a dekolt ale často zapomínají. Proto se jim vytvářejí tmavé a bledší skvrny, které ztratily pigmentaci, objevují se také vláknité žíly a změny textury. Pokožka na hrudi se často stává křehkou a drsnou na dotek

    Množství opalovacího krému pro hrudník
    Autor: scom, Michal Protivanský

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Dnešní horoskopy