Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Užijte si jarní detox: Dieta, masáž, i čaje

/
  • Tělo po zimě potřebuje očistu
    Tělo po zimě potřebuje očistu (Profimedia.cz)
    23. března 2018 ● 10:00

    Pokud se po zimě cítíte unavení, vyčerpaní a bez energie, je čas na jarní detox. Očistíte tak nejen svoje tělo od nahromaděných toxinů, ale také zaženete únavu a pocítíte příliv pozitivní energie. Navíc zbavíte tělo nadbytečných kilogramů. Připravte si ale plán a nezapomeňte i na trochu rozmazlování.

  • 1.

    Co to je vlastně detoxikace?

    ...
    Autor: iStock

    Po dlouhé zimě přichází jaro, během kterého mnozí z nás pociťují jarní únavu. Tělo si během zimních měsíců říká o tučná jídla, z kterých se v našem těle hromadí jedovaté látky a po zimě je třeba je z těla odstranit. Během zimy nemáme k dispozici dostatek sezónních potravin, čerstvé ovoce a zeleniny. O konzumaci alkoholu ani nemluvme. Naše tělo zkrátka potřebuje očistu.

     

    Pijte hodně tekutin

    Absolutním základem detoxikace je pravidelný příjem tekutin ve formě čisté vody. Důležitou úlohu hraje také detoxikační stravování, které můžete obohatit o snadno stravitelné čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Skvělá je třídenní detoxikace jen pomocí čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, bylinkových čajů a čisté vody.

     

    Smoothie není trávník ve skleničce

    Na popularitě stále nabírají smoothies drinky, detoxikace chlorofylem. Skvělé jsou zejména kvůli jednoduchosti, protože velmi jednoduše díky zelené barvě poznáte, které potraviny chlorofyl obsahují. Pokud však máte pocit, že pijete zelený trávník a vaše chuťové buňky rezolutně protestují, zkuste si nápoj dobarvit i jinou chutnou barevnou zeleninou, například mrkví. Nejen samotné smoothie pomáhá detoxikaci těla. Cenným zdrojem minerálů a vitamínů v jarním období jsou mladé zelené výhonky divoce rostoucích, i doma pěstovaných rostlin. Přidávejte si je na drobno nasekané do salátů, obilných a luštěninových jídel a polévek. Vyzkoušejte také mladé listy kopřivy a špenátu. Nezapomeňte i na čerstvou petrželovou a celerovou nať, bazalkové listy a pažitku.  Nahořklé pampeliškové listy přidané do zeleninových salátů pomáhají pročistit játra, žlučník a zlepšit trávení. A během jarních procházek v lese najdete podle vůně velmi snadno vynikající medvědí česnek na pročištění žaludku, střev a krve s antibakteriálními účinky.

     

    Pohyb

    Alfou a omegou je aktivní pohyb, ideálně na čerstvém vzduchu. Pohybem zrychlujete krevní oběh, zlepšujete využitelnost kyslíku v tkáních, v podobě potu vylučujete odpadní látky a navíc skvěle odbouráte stres.!

  • 2.

    Slaný recept na smoothie

    Soothie podle Kimberly Snyder
    Autor: Shutterstock.com

    Budete potřebovat: 150 ml Toma okurka-limetka, 50 g jogurtu, 60 g okurky, lžička limetkové šťávy, 2 větvičky kopru , 4 listy máty  , 1/2 stroužku česneku , 1 g soli, 0,5 g růžového pepře

    Postup:
    Okurku z poloviny oškrabte, nakrájejte na plátky a dejte do vysoké nádoby. Přidejte jogurt, limetkovou šťávu, na plátky pokrájený česnek, sůl a všechno dohladka rozmixujte. Potom přimíchejte najemno nakrájené bylinky, vodu a přelijte do skleničky. Posypeme mletým kořením. Skleničku můžete ozdobit plátky okurky a koprem.

  • 3.

    Očišťující rituál

    ...
    Autor: archiv

    Tělová procedura Detox začíná osvěžujícím peeligem celého těla, který odstraní odumřelé buňky z pokožky. Ošetřená pokožka je po něm vláčná a připravená vstřebat účinné látky z plazma gelu z mořských řas, který působí blahodárně a dokonce zmírňuje projevy kožních onemocnění jako jsou ekzémy či lupenka. Poté je od krku až po chodidla aplikován zábal z mořského bahna.

    Proceduru lze zakoupit na pokladně Spa&Wellness Aquapalace Praha za 1.490 Kč

  • 4.

    I vlasy potřebují po zimě restart

    ...
    Autor: archiv

    Stejně jako naše tělo potřebuje na jaře odpočinek od těžké stravy, uvítají detox i naše vlasy. Časté střídání teplot, čepice, ale také helmy nedělají našim vlasům ani pokožce dobře. Ta bývá často vysušená, šupinatá a vlasy rozlítané, elektrizující. I vlasy lze ovšem detoxikovat. Vlasový detox nabízí  přírodní šamponBIO kvality - NATULIQUE Volume Hairwash. Silně detoxikuje vlasy i pokožku hlavy a odstraňuje nánosy silikonů a minerálních olejů z vlasů. V kombinaci s BIO kondicionérem NATULIQUE Volume Conditioner  očistí vlasy od reziduí chemických látek.


    Prodává Natulique.cz,  šampon 590 Kč, kondicionér  690 Kč

  • 5.

    Jarní detox s Matcha Tea

    a
    Autor: naturhouse.cz

    Jarní detox ale není jen správný lehký jídelníček, cvičení, ale hlavně i pitný režim. Dobrou alternativou vodě jsou čaje. Druh zeleného čaje MatchaTea, pro vás bude při detoxu užitečným pomocníkem. Jeho popíjení Vám přinese hned několik pozitivních účinků. „Čaj Matcha je při pěstování systematicky zastiňovaný, což v jeho lístcích podporuje zvýšenou tvorbu chlorofylu. Právě to je vysvětlení jeho sytě zelené barvy. Vysoký obsah chlorofylu však čaji dodává také detoxikační účinky, protože z těla vyplavuje těžké kovy a chemické toxiny,“ odborník Petr Patočka z MatchaTea.cz.

    Vyrobte si: smrkový sirup nebo pampeliškový med

Dnešní horoskopy