Snímatelné zubní náhrady není třeba se bát. Její výhody jsou nesporné – přináší bonusy jak z hlediska funkčnosti, tak estetiky i údržby. Mnozí se ale kvůli zubní náhradě omezují v každodenním životě, málo se smějí, nechodí do společnosti, méně mluví, jedí nejraději sami…

MODERNÍ POMOCNÍCI

Jedním z důvodů nejistoty může být, že lidé s umělým chrupem neumí se zubní náhradou správně manipulovat nebo jim neslouží, jak by měla. Řešením je získání nových návyků a použití moderních prostředků. Oblíbené jsou v současnosti fixační krémy, které výrazně zvýší sílu skusu a zajistí, aby náhrada spolehlivě držela až 12 hodin. Díky nim náhrada dobře přilne a zabraňují i tomu, aby k dásním nepronikaly malé části potravy, dásně tak pomáhají chránit. Dodávají jistotu ve všech zmíněných situacích, můžete se díky nim smát, jíst s přáteli, zpívat, bavit se… Dalším praktickým pomocníkem jsou účinné čisticí tablety, které pomohou s údržbou náhrady – na rozdíl od pouhého zubního kartáčku ji dokonale zbaví nečistot. A není od věci smát se jako hollywoodská hvězda, umělý chrup lze také udržovat v původním odstínu bílé díky moderním bělicím prostředkům.

Přestala jsem jíst

„Přechod na zubní náhradu jsem nesla těžce. Vždy jsem se považovala za atraktivní babičku, a navíc se bojím stomatologie! Asi dva týdny po zákroku jsem se do ordinace vrátila s pláčem. Klouzavý pocit v ústech zapříčinil, že jsem se za tu dobu skoro nenajedla. Paní zubařka se zhrozila a vše se mnou pobrala ještě jednou. Z ordinace jsem pak odcházela s tipy na pokrmy, které jdou lehce kousat, a také s fixačním krémem,“ říká stále usměvavá Věra (67) z Hranic na Moravě.

Důležitá schůzka

„Nepříjemný zápach z úst jsem začal řešit až tehdy, když mě pozvala na schůzku moje dávná známá. Musím s tím něco udělat. Ale co? Náhradu jsem do té doby čistil jenom kartáčkem. Na radu rodiny jsem vyzkoušel čisticí tablety. Ukázalo se, že při vší snaze není snadné vyčistit na náhradě všechny zbytky jídla. Tablety udělají hodně práce za mě. Navíc používám i bělicí tablety. Marušku se mi podařilo okouzlit a teď si společně užíváme podzim života,“ vypráví Jaroslav (73)  ze Žatce.

Zpívám pořád

„Už jako malá jsem chodila do sboru, později jsem se stala učitelkou hudby. Vystupovat na veřejnosti jsem se nikdy nebála. Až do chvíle, kdy jsem přešla na umělou zubní náhradu. Konečně mě při kousání nic nebolelo, ale zpívat jsem si netroufla. Kolegyně mi doporučila upevnit náhradu fixačním krémem a zapeklité hlásky nacvičovat v koupelně před zrcadlem. Rázem jsem se stala svým vlastním žákem. Teď radím kamarádkám, jak nejlépe cvičit manipulaci se zubní protézou,“ vzpomíná Marta (71) z Jihlavy.