Běžné zapomínání je součástí života, záleží jen na tom, do jaké míry zapomínáte. Pokud jsou to jen klíče nebo jméno nového kolegy, pak ještě není třeba se obávat. Zároveň je nutné případné závažnější poruchy paměti včas podchytit, protože i paměť lze trénovat, prodlužovat její bezproblémovou funkci. A i když také paměť podobně jako jiné stránky a schopnosti lidského organismu poznamenává věk, zapomínání rozhodně není neodmyslitelnou známkou stáří!

KDY JE TO VÁŽNÉ?

Problémy s pamětí závažnějšího charakteru mohou ukazovat na počínající Alzheimerovu chorobu. Ta je nejčastější příčinou demence, která postupně vede k závislosti nemocného na každodenní pomoci jiného člověka. Demence podle posledních odhadů postihuje v České republice více než 140 000 občanů. Léčí se přitom méně než čtvrtina pacientů… A ačkoli tuto nemoc nelze zcela vyléčit, lze její projevy mírnit a pozitivně ovlivňovat kvalitu života pacientů.

JAK SE PROJEVUJE?

Alzheimerova choroba je zákeřná v tom ohledu, že začíná pozvolna a její projevy jsou nenápadné. Zhoršování paměti, zejména té krátkodobé, je prvním příznakem. Postupně se přidávají další problémy a komplikace, které znemožňují pacientovi bezpečně žít a fungovat bez cizí pomoci. Přestává být např. schopen postarat se o některé věci v domácnosti, zhoršuje se schopnost vyjadřování, rozhodování, nedokončuje myšlenky, bývá zmatený, jeho osobnost se mění. V posledních stadiích nemoci zcela ztrácí schopnost postarat se sám o sebe.

TRÉNUJTE ZÁBAVOU

Není třeba ale hned myslet na nejhorší, paměť se dá poměrně dobře trénovat. Tento trénink je součástí prevence, která obecně spočívá ve zdravém životním stylu, v němž má pevné postavení také zdravý a pestrý jídelníček i fyzická aktivita. A jak mozek – paměť – trénovat? Nabízí se množství aktivit, které jsou prospěšné a zároveň zábavné: luštění křížovek, kvízů, sudoku, řešení hlavolamů, ale patří sem také hraní společenských her. Velmi pozitivní dopad má na fungující paměť a mysl obecně pěstování a udržování sociálních kontaktů, věnování se koníčkům.

MODERNÍ POMŮCKY

Prevenci Alzheimerovy choroby, resp. demence se dnes již věnuje pozornost a lze tak již dokonce pořídit speciální pomůcky. Různé sady pro kognitivní trénink či pracovní sešity jsou vytvořené odborníky na základě letitých zkušeností. Pomáhají zlepšit fungování jednotlivých úrovní poznávacích (kognitivních) funkcí – např. soustředění, myšlení, paměť, čtení, psaní. Jsou určené nejen pro domácí použití, ale i pro domovy seniorů apod. Lze je zakoupit v lékárnách či jiných specializovaných prodejnách.

JDĚTE ZA ŽLUTOU SAMOLEPKOU

S podezřením, že s vaší pamětí není něco v pořádku, můžete zajít za svým lékařem, který vám doporučí další vyšetření. V rámci projektu Dny paměti České alzheimerovské společnosti si ale můžete nechat vyšetřit kognitivní funkce i mimo lékařské ordinace, a to v certifikovaných lékárnách a na dalších místech, která jsou označena žlutou samolepkou. Vyšetření v podobě testu trvá přibližně půl hodiny a pokud ukáže na vážnější problémy, které by měl řešit odborník z řad neurologů, psychiatrů nebo geriatrů, na tomto kontaktním místě vám takového specialistu doporučí. Aktuální seznam všech kontaktních míst naleznete na stránkách České alzheimerovské společnosti: 
www.alzheimer.cz/cals/projekty-cals/dny-pameti