Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů: Podívejte se na ty nejlepší recepty pro zdraví

/
  • Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Neměli bychom ji proto v našem jídelníčku vynechávat.
    26. října 2017 ● 14:00

    Je vhodná do studené i teplé kuchyně a působí blahodárně na naše zdraví. Řeč je o červené řepě, o jejímž užitku se ví už pradávna. Zmiňuje se o ní už římský gurmán Apicius ve své první kuchařce, kterou sepsal ve čtvrtém století. Bohyně Afrodité se v ní údajně koupala a díky řepě získala nebývalou krásu. Zkuste řepu i vy!

  • 1.

    Proč Ano

    Řepa posiluje organismus, čistí ho od toxinů. Má vysoký obsah pektinů pomáhajících při trávení a pročišťujících zažívací trakt. Má vliv na tvorbu červených krvinek, povzbuzuje metabolismus a odstraňuje potíže při menopauze. Povzbuzuje krevní oběh, má močopudný efekt a odvodňuje organismus.

    Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Neměli bychom ji proto v našem jídelníčku vynechávat.
    Autor: Pofimedia.cz

  • 2.

    Proč Ne

    Obsahuje značné množství šťavelu vápenatého (je i ve fazolích, bramborách, špenátu, rebarboře…), který může při dlouhodobém a nadměrném příjmu poškodit ledviny a játra. Pokud se člověk dostane do tohoto stádia, pozná to podle pálení v ústech a krku. Při enormním množství může následovat otok krku a obtíže s artikulací. Pokud nepominou do pěti hodin, je nutné vyhledat lékaře.

    Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Neměli bychom ji proto v našem jídelníčku vynechávat.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Je dobrá na salát

    Postup: 30 dkg nastrouhané řepy smícháme se stejným množstvím nastrouhaných jablek, přidáme lžíci citronové šťávy, špetku cukru a soli, dvě lžíce olivového oleje a kysanou smetanu podle chuti. Labužníci si zpestřují salát drcenými vlašskými ořechy a křenem.

    Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Neměli bychom ji proto v našem jídelníčku vynechávat.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Medovník

    Postup: Půl kila syrové řepy nastrouháme nahrubo a stejně naložíme se dvěma salátovými okurkami. Promícháme, zalijeme sladkokyselou šťávou, lžící jablečného octa, přidáme špetku soli a pepře, opět promícháme v hluboké misce a pak ve směsi uděláme pěstí důlek. Naplníme ho medem a necháme do druhého dne v lednici.

    Červená řepa
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Pomazánka

    Postup: Nastrouháme čtvrt kila vychladlé řepy, přidáme 5 dkg sekaných ořechů (lepší jsou vlašské) a 4 stroužky třeného česneku. Vše zalijeme 5 cl bílého jogurtu se 2 lžícemi majonézy, podle chuti osolíme a opepříme.

    Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Neměli bychom ji proto v našem jídelníčku vynechávat.
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Pečená řepa

    Postup: Kilo malých bulv omyjeme (větší bulvy rozkrojíme) a dáme do alobalu spolu s cca 10 stroužky česneku. Posypeme majoránkou, zalijeme 10 lžícemi olivového oleje a třemi balsamikového octa. Alobal vložíme do trouby (150°) a pečeme 1 – 1,5 hodiny.

    Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Neměli bychom ji proto v našem jídelníčku vynechávat.
    Autor: archiv Blesku

  • 7.

    Starořímská kuchyně

    Postup: Menší bulvy uvaříme spolu s hořčičným semínkem doměkka. Vychladlou pokrájíme a naložíme do malého množství olivového oleje smíchaného s octem. Římský gurmán Apicius rovněž doporučoval uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem s přidáním půl skleničky červeného vína a drceného koriandru s římským kmínem. Uvařenou směs ochutíme octem a olivovým olejem.  

    Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Neměli bychom ji proto v našem jídelníčku vynechávat.
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka!

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy