Řepa je důležitým zdrojem vitamínů a minerálů: Podívejte se na ty nejlepší recepty pro zdraví
-
Je vhodná do studené i teplé kuchyně a působí blahodárně na naše zdraví. Řeč je o červené řepě, o jejímž užitku se ví už pradávna. Zmiňuje se o ní už římský gurmán Apicius ve své první kuchařce, kterou sepsal ve čtvrtém století. Bohyně Afrodité se v ní údajně koupala a díky řepě získala nebývalou krásu. Zkuste řepu i vy!
- 1.
Proč Ano
Řepa posiluje organismus, čistí ho od toxinů. Má vysoký obsah pektinů pomáhajících při trávení a pročišťujících zažívací trakt. Má vliv na tvorbu červených krvinek, povzbuzuje metabolismus a odstraňuje potíže při menopauze. Povzbuzuje krevní oběh, má močopudný efekt a odvodňuje organismus.
- 2.
Proč Ne
Obsahuje značné množství šťavelu vápenatého (je i ve fazolích, bramborách, špenátu, rebarboře…), který může při dlouhodobém a nadměrném příjmu poškodit ledviny a játra. Pokud se člověk dostane do tohoto stádia, pozná to podle pálení v ústech a krku. Při enormním množství může následovat otok krku a obtíže s artikulací. Pokud nepominou do pěti hodin, je nutné vyhledat lékaře.
- 3.
Je dobrá na salát
Postup: 30 dkg nastrouhané řepy smícháme se stejným množstvím nastrouhaných jablek, přidáme lžíci citronové šťávy, špetku cukru a soli, dvě lžíce olivového oleje a kysanou smetanu podle chuti. Labužníci si zpestřují salát drcenými vlašskými ořechy a křenem.
- 4.
Medovník
Postup: Půl kila syrové řepy nastrouháme nahrubo a stejně naložíme se dvěma salátovými okurkami. Promícháme, zalijeme sladkokyselou šťávou, lžící jablečného octa, přidáme špetku soli a pepře, opět promícháme v hluboké misce a pak ve směsi uděláme pěstí důlek. Naplníme ho medem a necháme do druhého dne v lednici.
- 5.
Pomazánka
Postup: Nastrouháme čtvrt kila vychladlé řepy, přidáme 5 dkg sekaných ořechů (lepší jsou vlašské) a 4 stroužky třeného česneku. Vše zalijeme 5 cl bílého jogurtu se 2 lžícemi majonézy, podle chuti osolíme a opepříme.
- 6.
Pečená řepa
Postup: Kilo malých bulv omyjeme (větší bulvy rozkrojíme) a dáme do alobalu spolu s cca 10 stroužky česneku. Posypeme majoránkou, zalijeme 10 lžícemi olivového oleje a třemi balsamikového octa. Alobal vložíme do trouby (150°) a pečeme 1 – 1,5 hodiny.
- 7.
Starořímská kuchyně
Postup: Menší bulvy uvaříme spolu s hořčičným semínkem doměkka. Vychladlou pokrájíme a naložíme do malého množství olivového oleje smíchaného s octem. Římský gurmán Apicius rovněž doporučoval uvařit nakrájené listy mladé řepy s pórkem s přidáním půl skleničky červeného vína a drceného koriandru s římským kmínem. Uvařenou směs ochutíme octem a olivovým olejem.
- 8.
Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka!