Poctivě se postit a nehřešit nějakou tou dobrotou, bylo dříve daleko snazší. Zejména chudší vrstva totiž často neměla jinou možnost. Zimní zásoby už docházely či došly úplně a už je nebylo čím doplnit. Půst tak byl v podstatě nutností.

Zato v dnešní době se k takovému uskromnění musíme často přinutit. Ideální je začít jaro jednodenním půstem, během nějž bychom měli pít jen ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Pokud si troufáte, dalším krokem je pak nejméně týdenní očistná kúra.

Existují dva typy půstu – krátkodobý (1-3 dny) a dlouhodobý (1-6 dnů). Ovšem druhý typ rozhodně není stvořen pro každého. Pokud se chystáte držet hladovku déle než tři dny, raději se poraďte s lékařem. Rozhodně ho nelze doporučit těm, kdo trpí cukrovkou, problémy s krevním tlakem, nebo žaludečními problémy. Půst není vhodný ani pro těhotné ženy.

Pokud vám doktor hladovění nedoporučí, můžete ho zaměnit spíše za odlehčovací půst, kdy do jídelníčku zařadíte pouze ovoce a zeleninu, případně i celozrnné potraviny. V každém případě byste neměli zapomínat na dostatečný příjem tekutiny, který k jarnímu detoxu neodmyslitelně patří. Pít byste měli jen čistou vodu, bylinkové čaje či ředěné džusy, doplnit je můžete rozpustnou vlákninou. Vypijte nejméně 2-3 litry denně.

V případě, že vás trápí nějaké to kilo navíc, může vám půst s hubnutím pomoci. Po jeho skončení se ovšem k běžnému jídelníčku musíte vracet jen zvolna, jinak vám hrozí zažívací potíže. Proti celulitidě pomáhají i lymfodrenážní masáže, které odstraňují i otoky, prospívají i při pooperačních stavech a křečových žilách. Je však potřeba zvolit ruční masáž a zkušeného maséra. I masáže je pak třeba doplnit pitnou kúrou, například popíjením kopřivového čaje.

Pročištění organismu docítíte i konzumací čerstvých bylinek. Užívejte je všude, kam se hodí. Mladé kopřivy do špenátu nebo salátů, sedmikrásky na chleba, zkrátka využijte síly čerstvých bylin na maximum.

Na co zabírají odvary z bylin?

* Kopřiva čistí krev.

* Sedmikráska působí močopudně, lehce podporuje pocení, také čistí krev a stimuluje funkci žlučníku a jater.

* Pampeliška je silně močopudná, aktivuje činnost ledvin a jater, a navíc obsahuje vitaminy.

* Máta peprná uvolňuje stres, uklidňuje žaludek i organizmus a čistí krev.

* Bazalka podporuje trávení a krevní oběh, snižuje horečku, účinkuje proti bakteriálním a střevním infekcím a obsahuje vitamin C a A.

 

Fotogalerie
18 fotografií