Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trápí vás afty? 5 faktů, které byste měli znát!

/
  • Afty josu velice bolestivým problémem.
    20. února 2017 ● 09:31

    Malý bílý vřídek v ústech – to je afta. I když je velká sotva pár milimetrů, dokáže nás úplně odrovnat. Kvůli ní špatně jíme i mluvíme. Pokud na afty trpíte, poradíme, co zabírá!

     

     

  • 1.

    Kde se berou?

    Objeví se v tu nejméně vhodnou chvíli – když jste ve stresu, máte oslabenou imunitu… Prostě celkově není váš organismus v pořádku. Afta je patrně také reakcí na tuto nepohodu. Lékařsky totiž dosud nebyla objevena jiná jasná příčina. Může jít také o alergickou reakci nebo reakci na nedostatek vitamínů a minerálů – zejména B12, C, kyseliny listové a železa

    Afty jsou velice bolestivé.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Žádné líbání a sex

    Afty jsou nakažlivé, takže buďte ohleduplní a neroznášejte je dál. To znamená, že nebude pít ze společné láhve, hrnečku či ochutnávat kolegům v práci jejich obědy. V době, kdy máte afty, většinou čtrnáct dní až tři neděle, zapomeňte na líbání a také na orální sex. Afty se totiž mohou vyskytnout i na intimních místech...

    Na líbání při aftech zapomeňte
    Autor: shutterstock

  • 3.

    Cibule i jedlá sůl

    Cibule má silné protizánětlivé účinky. Není- li vám to proti srsti, s chutí se zakousněte! Z jedlé soli zase můžete vyrobit domácí kloktadlo. Budete na ni potřebovat 0,5 dcl vody, lžíci jedlé sody a trochu soli. Vyplachujte několikrát denně. Babské rady tvrdí, že do tří dnů máte po problému.

    Cibule pomůže i od bolestivých aftů.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Alkohol a »béčko«

    Můžete si vypláchnout ústa alkoholem, ale pro déle trvající dezinfekci je daleko lepší do alkoholu ponořit vatičku a přiložit přímo na aftu. Ale pozor! Tato metoda není vhodná pro děti a slabší povahy. Poměrně dost bolí, ale zato má vysokou účinnost. Vzhledem k tomu, že jednou z možných příčin je i nedostatek vitamínu B, zobejte pivovarské kvasnice.

    Zkuste potřít aftu vatičkou namočenou v alkoholu.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Jako vždy bylinky

    Ze šalvěje a z lékořice si můžete si svařit odvar a kloktat ho několikrát za den. Vhodná je také příprava bylinné tinktury. Čerstvé bylinky zalijte 60% alkoholem a ponechte několik hodin v uzavřené nádobě na světle odstát. Pak s tinkturou potírejte postižená místa.

    šalvějový čaj
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy