Nejde jen o nepříjemný pocit, nadýmání bývá spojeno i s bolestmi břicha, a i když nemusí jít o vážný zdravotní problém, komplikuje běžný život.

CO JE NORMÁLNÍ?

Tvorba střevních plynů je přirozenou součástí procesu trávení. Za normálních okolností se vzniklé plyny částečně vstřebají, částečně odcházejí spolu se stolicí. Ve střevech zdravého člověka se tvoří až dva litry střevního plynu denně. Vzniká-li jej více a tělo ho nedostatečně uvolňuje, hovoří se o nadýmání, je-li tento stav častější, pak se označuje jako plynatost.

Příčiny mohou být snadno odhalitelné. Kromě požívání nadýmavých potravin může za nadýmáním stát i nedokonalé zpracování potravy v ústech (hltání větších kousků spolu se vzduchem), užívání některých druhů léků (např. antibiotik), nedostatečný pitný režim. Nafouknuté břicho ale může být i důsledkem stresu. Může být ovšem spojeno i s určitým onemocněním, při dlouhodobých potížích, které se nedaří zažehnat, je třeba řešit problém s lékařem.

ODSTRANIT PŘÍČINU

Jak se zbavit nafouknutého břicha? Základním opatřením je dostatečný pohyb, aby se podpořila činnost střev. Dále je třeba odstranit příčinu, tedy vyhýbat se nevhodným potravinám, pít více tekutin, lépe rozmělňovat potravu v ústech a tak dále. Účinné je i nahřívání v oblasti břicha (ve vaně nebo nahřátým polštářem) či jemná masáž. Pomohou ale také přírodní prostředky, mimo jiné zázvor. Ten kromě jiných pozitivních dopadů na organismus napomáhá dobrému trávení, zmírňuje nadýmání, příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů, pomáhá při cestovní nevolnosti.

DŮLEŽITÝ ENZYM

Pro správnou tvorbu plynů je důležitý také trávicí enzym α-amyláza. Štěpí některé sacharidy, zejména škrob, a umožňuje tak jejich vstřebávání. Normálně je u člověka obsažen ve slinách a ve šťávě vylučované slinivkou břišní. Při jeho nedostatku se sacharidy ve střevech nedokonale rozkládají za vzniku dráždivých metabolitů a plynů.

Autor: Shutterstock

POTRAVINY, KTERÉ NAFUKUJÍ

Luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách

Jednoduché průmyslově čištěné cukry (sladkosti, sušenky) – přispívají k 0množení kvasinek v trávicím traktu

Obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí obilné bílkoviny lepku)

Mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit mléčný cukr laktózu

Slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání