Nezapomínejte na svačinky! 5 receptů pro vás i vaše dětí, po kterých se budete olizovat
-
Svačina je stejně důležitá jako oběd. Její přípravu pro děti proto určitě nepodceňujte. Jenže ani vy byste neměli přijít zkrátka. Vyzkoušet naše recepty a budete si za ušima olizovat všichni. Navíc mohou posloužit i jako lehká večeře.
- 1.
Lilková pomazánka
Potřebujete: 2 lilky, 1 velká žlutá cibule, 2 stroužky česneku, 2 čerstvá rajčata, sůl, olivový olej
Postup:
* Nakrájejte cibuli nadrobno, poté oloupejte lilky a ty nakrájejte na kostičky.
* Lehce orestujte cibuli na trošce olivového oleje, přidejte lilek a osolte podle chuti.
* Až budou lilky zhruba po třech minutách měkké, přidejte oloupaná rajčata.
Střídavě míchejte.
*Ke konci vaření přidejte česnek a zamíchejte. Pomazánku si vychutnáte teplou i studenou, nejlepší je ale na krajíci opečeného toastu.
Tip: Aby se vám rajčata dobře loupala, jemně jim zespodu nařízněte do křížku, zalijte je horkou vodou a zhruba 10 minut počkejte.
- 2.
Pomazánka z kořenové zeleniny
Potřebujete: 70 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele nebo pastináku, 70 g cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 polévková lžíce hořčice, 2 až 3 polévkové lžíce bílého jogurtu, čerstvá pažitka, sůl
Postup:
*Všechnu kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo. Cibuli nadrobno nakrájejte.
*Rozehřejte pánev, přidejte máslo a pomalu jej roztopte. Přidejte zeleninu a pár minut restujte.
*Počkejte, až směs vychladne, pak přimíchejte hořčici a bílý jogurt.
*Podle chuti dosolte a přihoďte pažitku.
*Pomazánka chutná skvěle s kukuřičnými chipsy nebo s nachos.
- 3.
Bezlepkový okurkový sendvič
Potřebujete: 1 velká okurka, 1 cottage sýr, čerstvý kopr, pár plátků uzeného lososa, sůl
Postup:
*Odkrojte konce okurky.
*Nakrájejte na dlouhé silné plátky. Ty by měly mít délku tak akorát do vaší obědové krabičky.
*Každý plátek trochu osolte, namažte cottage sýrem, posypte koprem a nakonec přidejte plátek lososa. Přikryjte dalším kouskem okurky a sendvič je na světě.
- 4.
Sýrové muffiny
Potřebujete: 2 hrnky špaldové mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky jedlé sody, sůl, ½ lžičky tmavého cukru, 150 g strouhaného sýra (cheddar nebo gouda), hrst nasekaných bylinek (kopr, petržel a tymián), 1 vejce, 1 ½ hrnku bílého jogurtu, 6 polévkových lžic másla
Postup:
*Předehřejte troubu na 200 stupňů.
*Plech na muffiny vyložte papírovými kalíšky a postříkejte olejem, aby se okraje muffinů nepřipékaly.
*V míse smíchejte mouku, kypřící prášek a jedlou sodu.
* Přidejte bylinky, sýr a cukr a dobře promíchejte.
* V jiné míse smíchejte jogurt, vejce a máslo.
*Jogurtovou směs vlijte do mouky a míchejte, až získáte jemné tekuté těsto. Podle potřeby přidejte jogurt.
* Všechny papírové kalíšky naplňte do ¾ těstem a pečte 20 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou.
- 5.
Pečené květákové placičky s quinoou
Potřebujete: 3 lžičky chia semínek, 3 polévkové lžíce vody, 1 hrnek rozdrcených ovesných vloček, ½ hrnku uvařené Quity, 2 hrnky jemně nastrouhaného květáku, ½ hrnku nasekané petrželky, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 polévková lžíce olivového oleje, ½ polévkové lžíce sezamového oleje, 1 stroužek nadrobno nasekaného česneku, sůl
Postup:
*Předehřejte troubu na 200 stupňů.
*V male misce promíchejte chia semínka s vodou a nechte 10 minut odstát.
* Rozmixujte (nebo nasekejte) ovesné vločky tak, aby vám vznikla směs strukturou podobná hrubé mouce.
* Ve větší míse smíchejte nabobtnalá chia semínka, ovesné vločky, česnek, uvařenou quinou,
uvařený a nasekaný květák, petržel, citronovou šťávu, olivový olej, sezamový olej a sůl.
* Plech vyložte pečícím papírem. Vezměte směs a pomocí lžíce vytvarujte malé placičky.
* Těsto může být vlhčí, nelekejte se.
* Pečte, dokud placičky nezezlátnou (cca 30 minut).
*Servírovat můžete například s bylinkovým dipem.