Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nezapomínejte na svačinky! 5 receptů pro vás i vaše dětí, po kterých se budete olizovat

/
  • Vyzkoušejte lahodné a zdravé pomazánky.
    18. září 2017 ● 10:18

    Svačina je stejně důležitá jako oběd. Její přípravu pro děti proto určitě nepodceňujte. Jenže ani vy byste neměli přijít zkrátka. Vyzkoušet naše recepty a budete si za ušima olizovat všichni. Navíc mohou posloužit i jako lehká večeře.

  • 1.

    Lilková pomazánka

    Potřebujete: 2 lilky, 1 velká žlutá cibule, 2 stroužky česneku, 2 čerstvá rajčata, sůl, olivový olej

    Postup:

    * Nakrájejte cibuli nadrobno, poté oloupejte lilky a ty nakrájejte na kostičky.

    * Lehce orestujte cibuli na trošce olivového oleje, přidejte lilek a osolte podle chuti.

    * Až budou lilky zhruba po třech minutách měkké, přidejte oloupaná rajčata.

    Střídavě míchejte.

    *Ke konci vaření přidejte česnek a zamíchejte. Pomazánku si vychutnáte teplou i studenou, nejlepší je ale na krajíci opečeného toastu.

    Tip: Aby se vám rajčata dobře loupala, jemně jim zespodu nařízněte do křížku, zalijte je horkou vodou a zhruba 10 minut počkejte.

    Lilková pomazánka
    Autor: Tesco

  • 2.

    Pomazánka z kořenové zeleniny

    Potřebujete: 70 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele nebo pastináku, 70 g cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 polévková lžíce hořčice, 2 až 3 polévkové lžíce bílého jogurtu, čerstvá pažitka, sůl

    Postup:

    *Všechnu kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo. Cibuli nadrobno nakrájejte.

    *Rozehřejte pánev, přidejte máslo a pomalu jej roztopte. Přidejte zeleninu a pár minut restujte.

    *Počkejte, až směs vychladne, pak přimíchejte hořčici a bílý jogurt.

    *Podle chuti dosolte a přihoďte pažitku.

    *Pomazánka chutná skvěle s kukuřičnými chipsy nebo s nachos.

    Pomazánka z kořenové zeleniny
    Autor: Tesco

     

  • 3.

    Bezlepkový okurkový sendvič

    Potřebujete: 1 velká okurka, 1 cottage sýr, čerstvý kopr, pár plátků uzeného lososa, sůl

    Postup:

    *Odkrojte konce okurky.

    *Nakrájejte na dlouhé silné plátky. Ty by měly mít délku tak akorát do vaší obědové krabičky.

    *Každý plátek trochu osolte, namažte cottage sýrem, posypte koprem a nakonec přidejte plátek lososa. Přikryjte dalším kouskem okurky a sendvič je na světě.

    Bezlepkový okurkový sendvič
    Autor: Tesco

     

  • 4.

    Sýrové muffiny

    Potřebujete:  2 hrnky špaldové mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky jedlé sody, sůl, ½ lžičky tmavého cukru, 150 g strouhaného sýra (cheddar nebo gouda), hrst nasekaných bylinek (kopr, petržel a tymián), 1 vejce, 1 ½ hrnku bílého jogurtu, 6 polévkových lžic másla

    Postup:

    *Předehřejte troubu na 200 stupňů.

    *Plech na muffiny vyložte papírovými kalíšky a postříkejte olejem, aby se okraje muffinů nepřipékaly.

    *V míse smíchejte mouku, kypřící prášek a jedlou sodu.

    * Přidejte bylinky, sýr a cukr a dobře promíchejte.

    * V jiné míse smíchejte jogurt, vejce a máslo.

    *Jogurtovou směs vlijte do mouky a míchejte, až získáte jemné tekuté těsto. Podle potřeby přidejte jogurt.

    * Všechny papírové kalíšky naplňte do ¾ těstem a pečte 20 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou.

    Sýrové muffiny
    Autor: Tesco

  • 5.

    Pečené květákové placičky s quinoou

    Potřebujete: 3 lžičky chia semínek, 3 polévkové lžíce vody, 1 hrnek rozdrcených ovesných vloček, ½ hrnku uvařené Quity, 2 hrnky jemně nastrouhaného květáku, ½ hrnku nasekané petrželky, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 polévková lžíce olivového oleje, ½ polévkové lžíce sezamového oleje, 1 stroužek nadrobno nasekaného česneku, sůl

    Postup:

    *Předehřejte troubu na 200 stupňů.

    *V male misce promíchejte chia semínka s vodou a nechte 10 minut odstát.

    * Rozmixujte (nebo nasekejte) ovesné vločky tak, aby vám vznikla směs strukturou podobná hrubé mouce.

    * Ve větší míse smíchejte nabobtnalá chia semínka, ovesné vločky, česnek, uvařenou quinou,

    uvařený a nasekaný květák, petržel, citronovou šťávu, olivový olej, sezamový olej a sůl.

    * Plech vyložte pečícím papírem. Vezměte směs a pomocí lžíce vytvarujte malé placičky.

    * Těsto může být vlhčí, nelekejte se.

    * Pečte, dokud placičky nezezlátnou (cca 30 minut).

    *Servírovat můžete například s bylinkovým dipem.

    Pečené květákové placičky s quinoou
    Autor: Tesco

Dnešní horoskopy