Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolí vás v krku? 6 tipů, jak vyzrát nad angínou!

/
  • Angína? Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát!
    Angína? Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát! (Profimedia.cz)
    18. listopadu 2016 ● 09:31

    Angínu, tedy zánět krčních mandlí, rozhodně nepodceňujte a hlavně nepřecházejte.  Ne vždy jsou ale pro léčbu nutná antibiotika. Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát!

  • 1.

    Odpočívejte

    Nehrajte si na hrdinu a odpočívejte.  Načerpaná energie z dlouhého spánku pomáhá k rychlejšímu a efektivnějšímu uzdravení. Dobré je také důkladně větrat a nezapomínat ani na zvlhčování vzduchu, které je především vhodné pro úlevu od škrábání a bolesti v krku.

    Angína? Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát!
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 2.

    Pozor na alergeny

    Velkou součástí ozdravovacího procesu tvoří i potraviny, které jíte nejen během angíny konzumujeme. Naprosto nevhodné jsou polotovary a jakékoli suroviny a pokrmy nízké kvality, velké množství živočišných produktů a lepku i sladkosti. Pozor si dejte také na mléčné produkty, které mohou obzvlášť v období nemoci působit jako alergen.

    Angína? Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát!
    Autor: archiv

     

  • 3.

    Jezte kvalitně

    Na menu naopak zařaďte brokolici, kapustu, květák, borůvky, potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, panenské oleje, kokosový olej, zázvor, kurkumu, česnek, ořechy a semínka. „Loupané konopné semínko je bohaté na esenciální mastné kyseliny včetně omega-3, které podporují správnou funkci celého organismu. Jsou vhodné nejen při léčbě, ale i prevenci mnoha onemocnění včetně angíny,“ vysvětluje odborník Jiří Stabla.

    Angína? Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát!
    Autor: Carun.cz

     

  • 4.

    Nezapomeňte na bylinky

    Nepříjemné škrábání v krku, které angínu doprovází, pomáhají utlumit především vlažné tekutiny. Voda či bylinné nálevy a čaje jsou při nachlazení, rýmě i angíně ideálním společníkem. „Nálev z konopných lístků má antibakteriální účinky, které jsou při angíně velmi hodnotné. Stačí jednu až dvě čajové lžičky lístků zalít 250 ml vroucí vody a nechat přibližně 10 minut louhovat. K dochucení je vhodný zcela přírodní konopný sirup,“ říká Stabla.

    Angína? Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát!
    Autor: shutterstock.com

     

  • 5.

    Dostatečně pijte

    Dobrá hydratace je při angíně stejně důležitá jako odpočinek, proto ji nezanedbávejte. Také cucání ledu či pití velmi studených nápojů pomáhá ovšem jiným způsobem - zmírňují otoky, proto záleží vždy na vás, co je vám příjemnější. Vynechejte však příliš horké, sladké, kyselé a perlivé nápoje, které nemocné hrdlo dráždí. Během nemoci využijte i kloktadla, která pomáhají zmírnit bolest i samotný zánět. Pro kloktání slanou vodou pouze rozpusťte jednu čajovou lžičku v 250 ml vlažné vody, nálev z fenyklu či lékořice nechte před použitím zchladnout na pokojovou teplotu.

    Angína? Poradíme vám, jak na zákeřnou nemoc vyzrát!
    Autor: naturhouse.cz

     

  • 6.

    Podpořte imunitu

    Pokud se chcete další vlně angín vyhnout, začněte budovat svou imunitu už dnes. Ovoce, zelenina, ořechy, semínka, oleje, bylinky, koření. To vše podporuje imunitní systém, který nás dokáže ubránit i před nepříjemnými virovými a bakteriálními onemocněními. „Bylinné nálevy nejsou jedinou možností pro podporu imunity. Zelené čaje obsahují antioxidanty, které nás chrání a zároveň podporují správné fungování imunitního systému,“ popisuje odborník Petr Patočka s tím, že: „Japonský čaj matcha je v porovnání s jinými zelenými čaji unikátní v množství zdraví prospěšných látek. Za zmínku stojí především obsah katechinů, které mají ve zdravotnictví stále větší význam.“

    Sacharidy je dobré kombinovat se zdravými tuky.
    Autor: Shutterstock.com

    O spálové angíně čtěte ZDE

Dnešní horoskopy